Proizvođači u TK traže bolju otkupnu cijenu: Litar mlijeka uskoro će koštati 3 KM?

Bosna i Hercegovina bi se uskoro mogla suočiti sa nestašicom mlijeka. Inflacija je pogodila i poljoprivredne proizvođače koji najavljuju da će već do kraja godine tražiti veću otkupnu cijenu. Sada ona iznosi oko 60 feninga po litri, a oni najavljuju da će tražiti najmanje jednu marku za otkupnu cijenu. To znači da bi građani litru mlijeka mogli plaćati skoro duplo više nego sada.

Imamo skinutu silažu, skinutu kabastu hranu, sijeno, silaže po cijeni koja nas je dosta više koštala nego prošle godine. Zbog toga ćemo morati dizati cijene prema otkupljivačima, tako da cijene mlijeka u marketima će ići sigurno preko tri marke”- kazao je u izjavi za RTV Slon Eldin Glibanović, Predsjednik Grupacije mljekara

Na prostoru Tuzlanskog kantona registrovano je oko 1350 gazdinstava koji se bave proizvodnjom mlijeka, a u cijeli proces je uključeno više od sedam hiljada osoba, međutim taj broj bi se mogao i smanjiti zbog teške situacije. Ukoliko se ne poveća otkupna cijena, o  tome razmišlja i Merim Zenunović koji u svom gazdinstvu ima oko 20 muznih grla.

Ovo je jedan od najtežih poslova, posao koji se radi cijelu godinu, nema godišnjeg, nema bolovanja, i sad zamislite da radite ne samo za džaba nego idete u minus, to se onda mora ugasit. I mi ćemo normalno ako se ništa ne uspije riješiti nažalost morati ovo sve ugasiti” – kaže Zenunović.

Jedini spas za proizvođače u ovom trenutku bilo bi povećanje podsticaja. Sada bi im, da bi opstali, trebalo oko 500 KM po muznom grlu.

Mi smo sumirali štete od suše, štete od divljih svinja i pomoć jesenjoj sjetvi, a to znači da bi nam 500 KM po muznom grlu dalo ruku spasa. Da bi naši proizvođači u jesen startali sa sijanjem kultura, koje bi mogle donijeti veće prinose u proljeće”- ističe Eldin Glibanović, Predsjednik Grupacije mljekara

S druge strane, postoji i problem izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Stručnjaci smatraju da bi mnogi proizvođači umjesto prodaje domaćim otkupljivačima mogli početi izvoziti mlijeko.

Vjerovatno će neki od njih smanjiti broj muznih krava zbog cijene hrane, automatski može doći do manjka mlijeka na tržištu, ili im se može ukazati varijanta da to izvoze, oni koji mogu platiti više njima roba i ide”, kaže Gordana Bulić, Predsjednica Udruženja potrošača TK

Da ne bi došlo do nestašice mlijeka, iz federalnog Udruženja poljoprivrednika smatraju da bi bh. vlasti trebale zabraniti izvoz.

Treba zabraniti izvoz, da domaći proizvod ostane na domaćem tržištu. Izvoz može ako ima viškova, što ja sumnjam, ali naši proizvođači mogu proizvesti dovoljno mlijeka za naše potrebe” – ističe Nedžad Bićo, Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Poljoprivredni proizvođači u Tuzlanskom kantonu očekuju da će u narednih nekoliko dana održati sastanak sa predstavnicima vlasti kako bi pokušali postići dogovor. U suprotnom, otkupna cijena će porasti, a krajnji proizvod za prosječnog građanina, bit će skoro duplo skuplji.

(rtvslon)