Rak debelog crijeva: Ovo su simptomi koje nikad ne smijete ignorisati

Doktorica Felice Schnoll Sussman za Men's Health objašnjava kako je John (28) mjesecima posjećivao doktore jer se osjećao loše. Bavio se trčanjem i biciklizmom, a imao je dojam da tokom jutra nema dovoljno energije za dovršetak treninga. Vježbao je kako bi sudjelovao u maratonu u New Yorku i nadao se ličnom rekordu, no jednostavno nije mogao postići rezultate koje mu je sugerirala aplikacija za trčanje uz pomoć koje se pripremao.

Medical exam

Tokom godinu dana John je patio od grčeva i abdominalnih bolova te je s teškoćom obavljao nuždu. Trener u teretani je mislio da je dehidriran, pa je John pio više tekućine. Hranio se zdravo, jeo voće i povrće, no teškoće s probavom nisu prestale.

Otišao je najprije doktoru porodične medicine koji mu je preporučio povećani unos hrane bogate vlaknima. Rekao mu je da vjerojatno ima sindrom iritabilnog crijeva. No kad je John prvi put vidio krv u stolici, uplašio se i vratio doktoru. On ga je poslao na kolonoskopiju. Riječ je o pregledu tijekom kojeg se u debelo crijevu umetne dugačka cijev s izvorom svjetlosti i kamerom kako bi se detaljno pregledalo tkivo.

– Bila sam šokirana jer sam mu u crijevu pronašla tumor veličine teniske loptice koji je gotovo blokirao rektum. Johna sam poslala na hitnu operaciju kako bi mu odstranili tumor, a trenutačno ide na kemoterapiju jer se karcinom proširio i na jetru – objašnjava dr. Schnoll Sussman.

– Kad sam tek počela raditi rijetko sam pomišljala da bi mlad i zdrav muškarac s gastrointestinalnim smetnjama mogao imat rak debelog crijeva. Nema šanse, to je bolest od koje obolijevaju stariji ljudi. No više nije tako. Iako je rizik malen, postoji velika i zabrinjavajuća šansa koje bi svi trebali biti svjesni. Rak debelog crijeva, osobito rektuma, najnižeg dijela crijeva, u porastu je kod mlađih od 50 godina. Nedavna studija je pokazala nagli porast dijagnosticiranih slučajeva u dobnoj skupini od 20 do 29 godina – nastavlja doktorica.

Kaže kako nisu poznati mehanizmi koji uzrokuju rak crijeva te ga neki povezuju s pretilošću i dijabetesom kao rizičnim faktorima, dok drugi smatraju da je povezan s promjenom mikrobioma, jedinstvene mješavine bakterija u našem tijelu. Također, vjeruje se da uzrok mogu biti antibiotici te loša prehrana.

Razlog zašto se rak debelog crijeva može liječiti na vrijeme leži u činjenici da u 95 posto slučajeva nastaje kao zloćudna preobrazba polipa.

Rizični čimbenici odnose se na nasljedni faktor, neredovitu prehranu s namirnicama bogatim bjelančevinama životinjskog podrijetla, jedenje namirnica s malom količinom celuloze, neredovitu stolicu, pretilost i pušenje.

Stope dijagnoze i smrti od kolorektalnog karcinoma u SAD-u razlikuju se također ovisno o pripadnosti etničkoj skupini. Najnoviji podaci Američkog društva za borbu protiv raka otkrivaju da su stope incidencije gotovo 20 posto veće kod crnaca kod kojih je i stopa smrtnosti veća nego kod bijelaca za 40 posto. Smatraju da je razlog tome veća prevalencija rizičnih čimbenika u crnačkoj populaciji poput pušenja i pretilosti, te smanjen pristup zdravstvenoj zaštiti.

Šta je ključna stvar koju možete učiniti da biste ostali zdravi? Važno je slušati svoje tijelo. Ako vam se čini da nešto nije u redu, javite se doktoru. Mlađim se pacijentima obično rak debelog crijeva ne dijagnosticira pravodobno, a tada je uspješnost liječenja slabija. Mladi rijetko pomisle da imaju rak debelog crijeva, a često i liječnici zanemaruju tu mogućnost.

Simptomi raka debelog crijeva

Kad se u stolici primijete tragovi krvi, i/ili sluzi, kad se naizmjenično javljaju opstipacija, pa proljev, obavezno se treba javiti doktoru i inzistirati na kolonoskopiji, a ne to pripisivati hemoroidima, što je najčešća pogreška i zabluda. Naime, postojanje hemoroida ne isključuje da je negdje na većoj udaljenosti od anusa na debelom crijevu smješten karcinom ili polip.

Simptomi koji bi mogli ukazivati na karcinom debelog crijeva uključuju promjenu u pražnjenju crijeva, odnosno nagle proljeve ili zatvore, krv u stolici, bolove ili grčeve u abdomenu te nagli gubitak težine.

(24h)