PUFBiH: Na području Federacije BiH obavljeno 306 inpekcijskih kontrola

Iz Porezne uprave Federacije BiH saopćeno je da su inspektori ove uprave jučer na širem području Federacije BiH izvršili 306 inspekcijskih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću, ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 63 neprijavljena radnika, 92 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, sedam obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 16 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen je 31 objekt, te izdato 198 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 434.750 KM, istakli su iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije biti nastavljene i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Također, pozivaju porezne obveznike koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa da iste što prije podnesu, te provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, kao i da plate javne prihode. Porezne obveznike kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju da to urade što prije.

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala (https://edoprinosi.fpu.gov.ba) izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa, te druge nepravilnosti mogu prijaviti i anonimno, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.