Nevrijeme u Tuzli: Drvo palo na automobil kod RGGF-a

Iako je jutros izgledalo kao da će se nevrijeme završiti uobičajenim plavljenjem saobraćajnica na poznatim lokacijama, kod RGGF-a se srušilo drvo i oštetilo parkirani automobil. Povrijeđenih nije bilo, a vatrogasci su odrezali i uklonili dijelove stabla sa saobraćajnice.

Obavezno osiguranje vozila pokriva samo štetu pričinjenu drugim vozilima u saobraćaju pa kad se dese ovakve situacije svi se pitamo da li vlasnik automobila ima pravo na odštetu i ako ima, od koga se naplaćuje i koja je procedura.

Da podsjetimo, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za danas, od 08.00 do 21.00 sat, zbog jakih lokalnih pljuskova. Područje, lokacija, za koju se izdaju upozorenja su centralna, istočna i sjeverna područja Bosne. Uz jače pljuskove lokalno može pasti 15-30 litara kiše za jedan sat što može usloviti probleme sa bujicama i u urbanim sredinama.

Oko 10:55 desila se još jedna zanimljiva situacija. Nenajavljeno su se oglasile neke sirene za uzbunjivanje. Nije ih bilo lijepo slušati posebno kad se ne zna šta se dešava. Poslije su iz Operativnog centra Civilne zaštite rekli da se radilo o testiranju sistema. Zašto to nije najavljeno znaju oni koji su testirali. Da se ne bi ljudi uznemiravali ranije se znalo, sirene se testiraju prvog u mjesecu.