Prvi ugovor i prvi poslovi za TTU energetik

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i novoformirana kompanija „TTU energetik” danas su potpisali prve ugovore vrijedne 1,6 miliona konvertibilnih maraka. Ovim je „TTU energetik” dobio i prvi posao koji treba obaviti, a time i započeti svoj proces proizvodnje za potrebe ZD Kakanj, Breza i Zenica.

Ovom događaju prisustvovao je federalni premijer Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, te direktori ZD RMU Kakanj, Breza i Zenica, JP Elektroprivreda BiH i RMU Banovići.
Osim ovog ugovora o nabavci grabuljastih transportera za potrebe navedenih rudnika, danas je rečeno da će u narednim danima uslijediti i novi ugovori i poslovi za TTU energetik, vrijedni oko 4,5 miliona KM.
Premijer Novalić izjavio je da je današnji ugovor, prvi ugovor za grabuljare, ocijenivši da je to vrlo značajno za stari program Tvornice transportnih uređaja (TTU), po kojem je ova firma bila čuvena i koje je do sada Elektroprivreda BiH zbog stanja u kojem je bio TTU nabavljala od drugih preduzeća čak i iz inostranstva.
„Drago mi je da smo stigli na kraj jednog vremena koje pamtimo po lošem i da smo započeli jedno novo vrijeme”, kazao je premijer Novalić.
U novoformiranoj Tvornici transportnih uređaja energetik trenutno je uposleno pedesetak radnika, od čega je njih 40 bivših uposlenika TTU-a. S novim poslovima se očekuje i angažman dodatnih 40-tak radnika, od kojih će njih oko 30 biti iz nekadašnje Tvornice transportnih uređaja Tuzla. Kako su istakli sudionici današnjeg potpisivanja, do kraja godine u firmi TTU energetik bi trebalo biti angažovano 120 radnika, što je i više nego je obećano kada ova kompanija osnivana.
Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević smatra da je ovakva fabrika trebala BiH, za potrebe energetike, ocijenivši da, ukoliko se bude pridržavalo koncepta koji je projektiran u elaboratu, ovo bi mogao biti dobar projekt, dodavši da se mora voditi kao da je privatno preduzeće, odnosno da ga vode oni koji znaju raditi svoj posao.
„Moramo obnoviti inženjerski kadar, koji to može raditi i onda će posla u Elektriprivredi kao koncernu i jednom dijelu RMU Banovići biti više nego što sada imamo zaposlenih. U tom slučaju ovo bi mogla biti jedna od najboljih metalnih industrija u Federaciji BiH. Za sada nam ide dobro” kaže Jašarević.
Podsjećamo, TTU energetik su zajedno osnovali Elektroprivreda BiH i RMU Banovići. Premijer Gutić, koji je više puta do sada isticao da je primarni zadatak nove kompanije uspješno poslovanje na tržištu i da će samo na taj način biti stvoreni uslovi da nova kompanija ostvari i druge, socijalne dimenzije svog postojanja, izrazio je zadovoljstvo što je došlo do finalne realizacije datih obećanja.
„Današnji događaj predstavlja novi rođendan Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla pod novim imenom. Priča oko ove firme koja je započeta prije nešto više od godinu dana, danas ima konkretan efekat. Kompanija „TTU Energetik” je poslovna priča i priča koja mora biti upravljana poslovnom logikom, ne sindikatom. Kompanija je napravljena zbog biznisa, i njom mora upravljati menadžment, a njime vlasnici. TTU energetik je priča koju smo obećali i iz današnjeg događaja se ponovno vidi da mi svoja obećanja i ispunjavamo”, istakao je danas premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i čestitao današnjim potpisnicima na realizaciji poslovnih planova.
Direktor TTU Energetik Almir Zulić navodi da današnje potpisivanje tri ugovora o nabavci grabuljastih transportera za potrebe ZD RMU Kakanj, Breza i Zenica predstavlja početak puno većih projekata koji će se raditi u narednom periodu, a samim time i doći će se i do upošljavanja novih radnika.
Na pitanje novinara kada će Zakon o uvezivanju radnog staža FBiH biti u parlamentarnoj proceduri, a koji bi trebao riješiti nagomilane probleme radnika, kako TTU-a, tako i drugih firmi, premijer Novalić je ovom prilikom rekao da se očekuje da će to biti glavna tema na slijedećem socio-ekonomskom vijeću i da će poslije toga ići u zakonsku proceduru.