Prva samostalna izložba Adne Mujkić otvorena u Arhivu Tuzlanskog kantona

U organizaciji Arhiva TK i UG Likovne kolonije „Vršanin“ u galerijskom prostoru Arhiva TK otvorena je izložba umjetničkih slika Adne Mujkić, mlade umjetnice iz Tuzle, kojoj je ovo prva samostalna izložba.
Na izložbi je bilo prisutna mnogobrojna publika svih generacija, ali i pionira i učenika, Adninih školskih drugova i njenih učiteljica.
Prisutnima se na izložbi obratio v.d.direktor Arhiva TK, mr.sc.Omer Zulić, te Fikret Jahić Vršanin i Adna Mujkić, a izložbu je otvorio tuzlanski slikar Fikret Ibričić. Izložbu je pratio i kulturno umjetnički program uz recital Elme Aličković i izvedbu sevdalinke prof.Sabine Slabić u pratnji Nedima Đulovića na gitari.
O djelima mlade umjetnice Adne Đulović likovni kritičar Mirzet Ibrišimović je između ostalog istakao:-Adna je sjajna u slikanju mrtve prirode, oči joj zapliču u granje , šumske puteljke staze šušte u šarama bosanskog čilima , ali i do Stare česme , Medrese, Čaršijske džamije ili džezve sa filđanima punim crnog ćejfa i malih običnosti velikog meraka. Njena umjetnost je odnjegovana u školi slikanja „Vršanin“.
Njen dječiji umjetnički izraz je znak ushičenja i čuđenja, prepoznavanja i otkrivanja i jedinstven je u svojoj stvaralačkoj ekspresi koja bogati oko, ukazuje na biće biljke i suživot kamena i čovjeka.
Svaka slika je očuđavanje postojanja, ilustrirane emocije i trijumfa nad ritualnim umom , zabilježio je o slikama Adne Mujkić u Ilustraciji likovni kritičar Ibrišimović,  koja je posebno urađena za ovu njenu prvu samostalnu izložbu u kojoj su predstavljene na neki drugi način, da publika i ljubitelji likovnosti nezaborave na njen stvaralački rad u njenoj mladosti , a njena djela koja su ukrasila galerijski prostor Arhiva TK su blistala u duši prisitnih koji su razgredali njenu umjetnost koja je rađena u bojama i na način, kao da je u blizini svakoga, a ne na zidu.
O umjetnici Adni Mujkić je zabilježeno , da je rođena u Tuzli 2008 godine , pohađa deveti razred OŠ „Kreka“, talenat za slikanje ispoljava od malih nogu, a već pet godina je učenica škole slikanja „Vršanin“.Prvenstveno je darovita za crtanje, a potom i za slikanje.U školi slikanja je uvliko unaprijedila svoj umjetnički jezik pa je tako učestvovala na 4 likovne kolonije, a svoje radove je izlagala na nekoliko kolektivnih izložbi čiji je organizator bila škola slikanja Vršanin pod mentorstvom slikara Fikreta Jahića Vršanina , pa je i svoju prvu samostalnu izložbu  pripremila uz mnogi truda i rada pod njegovo mentorstvo.
Duška REBIĆ