Održana Tribina u Tuzli „Ukrajina , svjedočenje na licu mjesta“

U organizaciji nevladine organizacije Kameleon održana je Javna tribina pod nazivom „Ukrajina svjedočenje na licu mjesta „koji je okupio veliki broj građana u zgradi Grafičar koji su željeli doznati nešto više na licu mjesta o Ukrajini od delegacije koja je najviše upoznata sa stanjem u Ukrajini, odakle je stigla na ovaj događaj.
Tribina je jedna u nizu tribina koje su organizovane u svijetu sa ciljem prezentiranja istine o dešavanjimau Ukrajini, posljedice ratnih razaranja, kao i potrebe da se prikuplja pomoć za obnovu porušene infrastrukture.
Mihailo Serhy otpravnik poslova u Ukrajinskoj amabasadi pozdravio je prisitne i zahvalio se na pomoći koju je prvo u početku ratnih dejstava Tuzla u prvim danima agresije pružila i mislim da u svakom gradu u BiH ima slična podrška , a Tuzla i Sarajevo pričaju priču o patnjama, a prava istina će se znati najbolje od ljudi koji prežive rat.U Ukrajini je svaki dan gori , a nadamo se da ćemo pobijediti,  ističe između ostalog Serhy.
Tetjena Ščerbak, zmjenica guvrnera Kjevske oblasti,  kao svjedok agresije ,ističe da  moramo da budemo zajedno u našoj borbi protiv agresije jer je svjedok razaranja i agresije i kroz sve što prolazi Ukrajinsko društvo , a mislim da je veoma važno da se ispriča priča iz prve ruke šta se događa.
Nenad Čanak zastupnik Skupštine Vojvodine  koji je stigao sa delegacijom iz Ukrajine ,čovjek koji je bio u vrijeme rata i ratne traume u Ukrajini, prijatelj Tuzle ističe, da je ovaj dolazak u sklopu turneje po Jugoistočnoj Evropi zahvalio se Tuzli i podrški koja je pružena na ovom okupljanju i smatra da ruska agresija na Ukrajinu mora prestati.
Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnik Grada Tuzle ističe:- Drago mi je da se ova tribina održava u našem gradu sa ciljem podrške narodu Ukrajine , ali nam se otvaraju stare rane, porušeni domovi , naša Kapija,               Srebrenica, Markale, a i podrška koja je organizovana sa inicijativom Jasmina Imamovića na kojoj je prisustvovalo pet hiljada građana koji su dali podršku narodu Ukrajine za svoju nezavisnost i sada mi je drago da smo se  opet  pridružili, a zahvaljujem se Nenadu Čanku koji je jedina osoba koja je širila istinu o ratu koji je zadesio i naš grad. Slike iz Ukrajine otvaraju stare ratne rane i osuđuju svaki vid agresije u Ukrajini – naglasio je između ostalog Lugavić.
Duška REBIĆ