Prva OŠ: Posjeta djeci Centra Vrati mi osmijeh

Učenici III-d razreda JU Prve osnovne škole Živinice, zajedno sa učiteljicom Mirzetom Abadžić i načelnikom Općine Živinice Samirom Kamenjaković,  bili su u posjeti Centru za djecu sa višestrukim smetnjama „Vrati mi osmjeh“, povodom Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom.

Učenici III-d i učiteljica Mirzeta Abadžić priredili su prigodan program:recitovali pjesme, igrali moderne plesove, pjevali i glumili, a održali su i kreativnu radionicu, kojom su istakli:

SVI MI IMAMO SVOJU PRIČU, TAKO I MALI CVIJET IMA PRIČU. CVIJET SE TEK BUDI, A PRED NJIM JE NOVI ŽIVOT I CIJELI ZA NJEGA NEPOZNATI SVIJET. PRIČA JE PUNA SLIKA PRIJATELJSTVA, SREĆE TUGE, RAZLIČITOSTI IZMEĐU SVAKOG OD NAS, ALI PRAVA VRIJEDNOST SVAKOG OD NAS KAO JEDINSTVENOG I PONOSNOG ZA OVAJ SVIJET.

Upoznajmo se i poštujmo različitosti... “Jer svatko od nas je na svoj način lijep, te tako krasi ovaj svijet”.

21.MARTA se obilježava Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom.
ONA JE NAŠA DRUGARICA , ONA JE NAŠA PRIČA.
Hej, djevojčice…
Hej, malena djevojčice,
što mi nosiš ljubičice
dok svitanje ispunjava zrak
tvoj korak je vedar i lak.

Ti sanjaš daleke zvjezdice sjajne,
a ne znaš još mnoge skrivene tajne,
koliko sitnih koraka treba
da osvojiš svoj plavi dio neba.

I možda, neće biti baš svaki dan
na tvom putu suncem obasjan,
al’ uvijek svijetlo u pogledu nosi
i svojim osmijehom svijetu prkosi.

Učiteljica Mirzeta Abadžić kaže;

“Projekat San moje drugarice, obilježili su u tri dana kroz radionice.Dana, 20.marta u školi su realizovali radionicu na temu “Proljeće za moju drugaricu“, gdje su učenici pjevali, recitovali pjesme i crtali cvijeće za drugaricu.

Dana, 21. marta, povodom Svjetskog dan osoba s Daunovim sindromom,realizovana je radionica na temu „Osmjeh moje drugarice“, učenici na ovoj radionici su crtali šarene čarape i pisali čestitku drugarici, a na dan 22.mart, koji se obilježava kao Svjetski dan voda, u Centru vrati mi osmjeh realizovana je radionica na temu „ Cvijet za mog druga“.

PRIJATELJU MOJ, SVI SMO KAO KAP VODE NA DLANU SVIJETA, SUNCE I NEBO SNAGU NAM DAJE, BEZ VODE NEMA NAM ŽIVOTA. VODA KRUŽI U PRIRODI I MI SA NJOM, VODA ŽIVOT ZNAČI, POBOLJŠAVA NAŠE ZDRAVLJE, DIO JE NAŠE KRVI, NAŠIH SUZA.
ZATO ČUVAJMO VODU PRIJATELJU MOJ.
Prijatelju mali…
Budi hrabar
prijatelju mali,
sunce i nebo
snagu su ti dali.
Osmjehom svojim
otjerat ćeš tugu
i iznad oblaka
ugledati dugu.
Pogledom snažnim
pregazit ćeš strah
jer ljubavlju je pun
tvoj dodir i dah.
Zvjezdice što sjaje
svjetlit će u noći
dok odsanjaš san
novi dan će doći.

KROZ PROZOR VIDIM BOLESNA JE ZIMA, JER CVIJEĆA U ŠUMAMA IMA.
STIGLO JE PROLJEĆE, BIT ĆE CVIJEĆA, BIT ĆE SUNCA, JER PROLJEĆE IMA MNOGO CVIJEĆA, ALI NAJLJEPŠE PROLJETNO CVIJEĆE SU DJECA.

(Press JU Prva OŠ)