Promovisana knjiga „Usamljeni stećak Ćazima Sarajlića“ (stvaralac u nevremenu) autora Vitomira Pavlovića

U okviru manifestacije Mjeseca knjige u JU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „ Derviš Sušić“uz veliki broj prisutnih promovisana je knjiga „Usamljeni stećak Ćazima Sarajlića, barda novinarstva Vitomira Pavlovića.
Promotori knjige bili su prof.dr. Marica Petrović, teatrolog Vlado Kerošević, autor Vitomir Pavlović i moderator , novinar Nedim Hrustanbegović, koji su govorili o knjizi i ponovo kroz svoja sjećanja vratili Ćazima Sarajlića među sve prisutne kao da je živ..
Prisjećali su se i na ovoj promociji Ćazima Sarajlića , kao i njegov najbolji prijatelj Nedim Hrustanbegović , koji je kao moderator promocije rekao da je njegovim iznenadnim odlaskom sa životne i stvaralačke scene 17 avgusta 2017.godine mnogo toga pohranjeno u vremoplovu jer je u kulturnom životu Tuzle ostavio duboki trag. Tako i mural koji krasi zgradu Narodnog pozorišta Tuzle koji je radio Ćazim Sarajlić nije urušen uz podršku našeg građanina Derviša Čička i kolektiva Narodnog pozorišta Tuzla.
Jedna od promotora knjige prof.dr. Marica Petrović je istakla da knjiga sadrži i dokumentarne elemente, pa se spominju i Ismet Mujezinović, Mevludin Ekmečić , Memo Dervišević , Kiko Sarajlić, Radislav Zoranović, Zoran Jovanović, Tiho Lešić, Dragiša Trifković, Adela Ber Vukić, Drago Kudić, Dino Omazić i drugi.Na koricama knjige je fotografija Ćazima Sarajlića koji stoji prekrštenih ruku , oboren pogled kao da govori o svestranom kreativcu i filozofu.
Tokom promocije glumac Vlado Kerošević je čitao djelove iz knjige, tekst „Sudbina mesa i krcvi“ Ćazima Sarajlića koji je objavljen u Frontu slobode 16 decembra 1994.godine i „Kako postati čaršija“ u Oslobođenju iz oktobra 1990. Knjiga „Vrt glinenih golubova“ vratila je ponovo Ćazima ponovo među prisutne jer je na jednoj od dvije izložbe na kojim je organizovana izložba poslije njegove smrti u Galeriji GM“ , sada već rahmetli i Nesim Tahirović rekao iz daleka glasnim riječima , „Sarajlić je živ i sada je  među nama „ jer je bio prisutan sa svojim djelima koja su sa svih strana okruživala veliki galerijski prostor i sve prisutne u njemu.
Autor knjige bard novinarstva, Vitomir Pavlović je u svom izlaganju pojasnio da je Ćazimov brat, uvaženi doktor Dževdet Sarajlić bio inicijator o štampanju knjige u kojoj će se opisati životni put i opus likovnog umjetnika i kulturnog stvaraoca. Prema riječima autora, Ćazim Sarajlić je kao dugogodišnji animator kulture, sujetne individue, ali je u toj stvarnosti morao živjeti. Sa knjigom sam pokušao da kažem na stvaralačku , slojevitu ličnost mlađanog prijatelja sa kojim sam provodio mnogo godina na poljima kulture i valjda  nešto korisno uradio.
Ćazim Sarajlić je bio vajar, uvaženi slikar prepoznatljivog likovnog izraza stekao je poštovaoce u regiji, tako i u Francuskoj, Njemačkoj, Bugarskoj , te i drugim zemljama, sve do daleke Malezije gdje je izlagao svoja likovna ostvarenja.
Knjiga je pravo književno djelo u kojoj je predstavljeno i mnogo drugih slikara iz dalekih zemalja , ali drugih ličnosti iz grada Tuzle, sa kojima se susretao Sarajlić ,  a i sam autor knjige.Sve je prožeto i sa fotografijama.
Svakako o Ćazimu Sarajliću je zabilježeno da je rođen u Tuzli 17 juna 1948 godine , gdje je završio i osnovnu školu i gimnaziju, studirao je čistu filozofiju i istoriju umjetnosti u Beogradu na Filozofskom fakultetu. Od 1975 godine bio je kustos u Galeriji portreta, a od 1987 do 1990 direktor Tuzla filma gdje je bio i osnivač Prvog međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Od 1990 do 2011 obavljao je dužnost Međunarodne galerije portreta Tuzla. Tokom svoje duge karijere umjetnika, kulturologa , organizatora manifestacija i izdavača bavio se esejistikom , likovnom kritikom i aktuelnim novinarstvom. Tekstove je objavljivao u Frontu slobode, Oslobođenju, odjeku , Oku, Radiu Tuzli. Autor je mnogih monografija i kataloga o umjetnicima, Ismeta Mujezinovića, Mensura Derviševića,Omera Mujadžića, Zlatka Ugljena i drugih.  

Piše: Duška REBIĆ