Promovisana knjiga „Maloljetnik na putu smrti“ autora Hasiba Suljića

U prepunoj Sali Doma književnosti Tuzla promovisana je knjiga „Maloljetnik na putu smrti“ autora Hasiba Suljića. O knjizi su govorili promotori , Meliha Herić, Mehmed Pargan i autor Hasib Suljić.
Knjiga je svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici ispričana iz ugla mladića koji je bio nejak za šumu, a visok za Potočare .Priču je  morao ispričati zbog sebe i drugih ,Hasib Suljić je kao petnaestogodišnjak 1995 godine prošao putem kroz šumu do slobodne teritorije u Kalesiji,  istakao je  između ostalog promotor knjige  Mehmed Pargan.
O onome šta sam preživio sa svojih 15 godina moram da govorim kada god imam priliku, koliko god to bilo bolno  zato sam sebi dao obavezu tu. Trebaju generacije koje dolaze da znaju ko je izvršio agesiju na našu domovinu, ko je počinio gemocid i druga zvjerstva širom BiH.
Počeo  sam knjigu pisati 1995 dok su bila sjećanja svježa pa sam prekinuo, ali nakon češćih ustajanja noću i nekoliko neprospavanih i proplakanih noći počeo sam opet razmišljati po izlasku na slobodnu teritoriju o ljudima koji su mi pomogli tokom proboja. Želio sam ostaviti pisani trag s obzirom da mi je babo brutalno ubijen u zloglasnom magacinu u Kravici sa još 1300 bošnjaka i ubijen je veliki broj bližih rođala i školskih drugova.
Svjestan sam odgovornosti koju nosi knjiga, ali poslije mogu da kažem da samo osjetim olakšanje, nije bilo lako iznova prolaziti kroz sve to, na putu smrti dugačkom prekpo 100 kilometara sa 15 godina , nakon što sam izgubio babu, trebalo je donositi odluke koje život znače. Želio bih svoje iskustvo razmjeniti sa nekim petnaestogodišnjakom iz tog perioda iz Mostara, Sarajeva, Prijedora , Vareša , Ključa, jer se genocid desio i moramo više raditi ma toj temi i njegovati kulturu sjećanja, naglasio je Suljić.
Promotorica knjige Meliha Herić ističe, da je javnosti dostupan još jedan bolan pisani trag , ovaj put u ličnom iskustu maloljetnika koji se ipak izdigao iznad traume i bola, nezaboravan za sva vremena uz tužno sjećanje .
Duška REBIĆ