Promocija poduzetništva i obrtništva u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli i Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u srijedu 03.04.2019. godine organiziralo je školske časove promocije poduzetništva i obrtnistva u JU Osnovna skola Pazar Tuzla i JU Mješovita srednja škola Živinice.

Tokom održavanja časa u Osnovnoj skoli Pazar u Tuzli, predstavnice Ministarstva privrede TK učenicima su prezentirale prednosti ulaska u poduzetničku aktivnost i pokretanja vlastitog biznisa, te informisale o stipendijama za deficitarna zanimanja koja se daju kao vid stimulacije za učenike završnih razreda za upis na obrtnička zanimanja. Vlasnik obrta Bueno iz Tuzle Emir Bulić, prisutnima je prenijeo vlastita iskustva iz oblasti osnivanja i upravljanja biznisom. Takodjer je učenicima podijelio svoje proizvode gumene bombone i grickalice proizvedene na prirodnoj bazi kako bi se i sami uvjerili u kvalitet i kako bi bili potaknuti da i samostalno započnu poduzetnički poduhvat.

ms ziv pod pred 1
U Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama zanimanju tapetar i mašinski tehničar predstavnica Obrtničke komore prezentirala je korake na pokretanju biznisa nakon čega je vlasnica Tradicionalnog starog obrta Narodna nošnja iz Živinica Ajša Puzić ispričala svoju uspješnu priču.
Cilj održavanja časova u ovim školama bio je razvijanje svijesti o važnosti poduzetništva i podizanje poduzetničkog duha među učenicima te time i davanje doprinosa razvoju poduzetništva i obrtništva na području Tuzlanskog kantona.