Proizvodnja duhana u BiH na izdisaju

Legalna proizvodnja duhana u BiH iz godine u godinu je sve manja, a krajnje loša situacija u ovoj grani poljoprivrede, prema riječima uzgajivača, mogla bi već sljedeće godine dovesti do potpune obustave proizvodnje.

Kako proizvođači ističu, nekoliko je razloga zašto je duhanska proizvodnja u BiH iz godine u godinu sve lošija, a to su, kako navode, zatvaranja domaćih fabrika duhana, male premije, jačanje crnog tržišta,  monopol velikih kompanija i, kako su rekli, “nerazumna politika UIO BiH”.

Na održanom sastanku u Bijeljini su ustvrdili da postoji loš odnos Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) prema proizvođačima duvana, dok  sa druge strane iz UIO su saopštili da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o duhanu.

Zbog svega navedenog organizatori proizvodnje duhana su juče održali sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, na kojem su donijeli nekoliko zaključaka.

Svetozar Mihajlović iz kompanije koja se bvi proizvodnjom duhana  ističe da je proizvodnja duhana u BiH postala nerentabilna, a rekao je i da je “UIO konfiskovala organizatore proizvodnje duvana”.

UIO je zbog pritisaka crnog tržišta i ilegalne proizvodnje praktično konfiskovala našu proizvodnju, za šta nije imala nikakav zakonski okvir“, naveo je Mihajlović.

Upozorio je da zbog toga proizvođači duhana sljedeće godine neće moći preuzeti proizvodnju.

“Imamo nerazumnu politiku UIO koja nameća pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duhana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duhana”, kazao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, UIO BiH obračunava dupli porez na promet, 17 plus 17 posto, što je dovelo do situacije da se onemogući otkup duhana.

Nekada je proizvodnja duhana bila oko 8.000 tona, a sada oko 500 tona“, kaže on.