Izložba u Tuzli: „Bol majki Srebrenice“, autora Ahmeta Bajrića- Blicka

Na Trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba fotografija „Bol majki Srebrenice“ autora Ahmeta Bajrića-Blicka, koji je fotografijama predstavio bol majki koje su na najsurovije načine izgubile svoju djecu, sinove, očeve i druge članove porodice. Fotografija govori više od riječi, a autor izložbe je ostavio na ovaj način trajni dokumenat za sva vremena o nevinom stradanju naroda Podrinja.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović. – Ne može veća bol biti od boli majke kojoj su ubili djecu, muževe, braću… Moramo njegovati manifestacionu i spomeničku kulturu jer na taj način se suprostavljamo negatorima genocida. Svjedoci smo kako se genocid negira i veličaju pravomoćni presuđeni zločinci, a negiranje genocida i veličanje zločonaca prijeti novim genocidom- naglasio je gradonačelnik, Jasmin Imamović.

-Na fotografiji sam zabilježio 26 godina Srebreničke tragedije, od proboja u julu 1995. godine, otvaranje masovnih stratišta, eksumacije, identifikacije i dženaze i to sam pretočio u autentičnu izložbu, kako bi fotografijom pokušao dočarati kroz šta su sve morale i kroz šta još uvijek prolaze majke i žene Srebrenice. Imam 200.000 fotografija i ovo je samo mali dio fotografija koje sam izložio. Stavio sam akcenat na bol majki Srebrenice, iako sam obilazio i druga stratišta u Podrinju – istakao je Ahmet Bajrić-Blicko, autor izložbe.


Na otvaranju izložbe prisutnima se obratila i Kadefa Muhić, predstavnica Organizacije porodica poginulih šehida i boraca Općine Srebrenice, koja je sa velikom tugom i žalom posmatrala izložbu. Istakla je da sa nama nisu više šest majki koje su nas na neki način predvodile u dokazivanju istine, dokazivanju genocida, ostale su samo fotografije kao podsjećanje na našu borbu, kazala je sa tugom Kadefa Muhić.


Podršku za izložbu dalo je Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, Grad Tuzla, općine Kalesija i Banovići.
Izložba ostaje otvorena na Trgu slobode u Tuzli i narednih dana.


Duška REBIĆ