Profesor Norikazu Shimizu posjetio Univerzitet u Tuzli

Profesor na odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu Norikazu Shimizu posjetio je u četvrtak Univerzitet u Tuzli, te održao predavanje za studente i profesore.

Profesor Norikazu Shimizu trenutno vrši monitoring pomjeranja terena eksploatacijom soli u Tuzlanskom kantonu, a zahvaljujući njegovim tehnološkim inovacijma moguće je veoma precizno pratiti pomjeranje terena na klizištima.

– Došao sam ovdje da uradimo monitoring terena uputrebom satelitske tehnologije, a mjerit će se klizišta koja pogađaju ljude koji su ugroženi promjenama – kazao je profesor Norikazu.

Rektorica univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić izrazila je zadovoljstvo posjetom profesora Norikaze, te kazala da će saradnja Yamaguchi Univerziteta iz Japana i Univerziteta u Tuzli doprinijeti razvoju bh. metodologije za istraživanje i stabilizaciju klizišta.

– Naši nastavnici i saradnici s Geološko-građevinskog fakulteta su u više navrata boravili na edukacijama u Japanu i donijeli vrlo korisna saznanja – kazala je Hadžigrahić te dodala da će predavanje biti na dobrobit i studenata i nastavnika.

Izrazila je nadu da će rezultati istraživanja koja provodi Norikazu pomoći u borbi s klizištima.

Profesor sa Univerziteta u Tuzli Sabid Zekan potvrdio je da sa japanskim univerzitetima sarađuju već duže vrijeme, te će prezentirati svoja istraživanja na japanskom naučnom skupu o prirodnim katastrofama 2018. godine u gradu Toyama.

Profesor Norikazu Shimizu je trenutno profesor na odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu, potpredsjednik je međunarodne asocijacije za mehaniku, a njegov najveći naučni doprinos je razvoj metode za praćenje pomjeranja stijena GPS sistemom.

Dobitnik je prestižne nagrade japanskog premijera u 2017. godinu za naučno-tehnološki razvoj.

(Fena)