Bosanskohercegovački proizvodi ulaze na tržište Azije

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan u narednom periodu će unaprijediti ekonomsku saradnju u raznim sektorima. Osim toga, dvije zemlje bi mogle poslužiti jedna drugoj kao ulazna vrata za tržišta EU, odnosno Azije.

Ovo je potvrdio Rufat Mammadov, šef Azerbejdžanske fondacije za izvoz i investicije (AZPROMO).

– Azerbejdžanski proizvodi mogu biti jednostavno plasirani na tržište Evropske unije zahvaljujući saradnji s kompanijama iz BiH, koja ima ugovor o slobodnoj trgovini s EU, rekao je Mammadov za azerbejdžansku agenciju Trend, prenosi BiznisInfo.

Dodao je da, Azerbejdžan, s druge strane, može da ponudi kompanijama iz BiH da plasiraju svoju robu na tržište CIS zemalja sa kojima Azerbejdžan ima slobodnu trgovinu.

To znači da je ovo pitanje od obostranog interesa, rekao je Mammadov. Dodao je da su dvije strane još u ranoj fazi pregovora o bilateralnim odnosima, ali da ima veoma mnogo mogućnosti.

Poslovni krugovi dvije zemlje su zainteresovani za širok aspekt saradnje, prvenstveno u oblasti građevinarstva, automobilske industrije, poljoprivrede, prehrambene i tekstilne industrije, potom industrije namještaja itd.

CIS zemlje obuhvataju region centralne Azije, ali i istočne Evrope. To su Rusija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Armenia, Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

– Azerbejdžanske kompanije iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane i prerađivačke industrije već rade u BiH. To su tradiocionalni sektori za BiH i Azerbejdžan. Također sarađujemo u sektoru proizvodnje namještaja. Veliki su izgledi za uspostavljanje saradnje u tekstilnoj industriji koja se sada aktivno razvija u Azerbejdžanu, a u kojoj BiH također ima vještine, rekao je Mammadov.

(Nezavisni.ba)