“Procurile” zvanične fotografije BMW-a X5

Ruski magazin Autoreview objavio je dvije zvanične fotografije koje su “procurile” prije predstavljanja BMW-ovog SUV-a X5.

Dvije fotografije s internim kodom G05 u potpunosti otkrivaju izgled modela X5. Na fotografijama se vidi da oblik i veličina bubrežaste rešetke hladnjaka, stražnja svjetla i refletkori u braniku odgovaraju onim viđenim na prototipima tokom testiranja.

Dizajn nije donio neka velika iznenađenja jer je novi X5 veoma sličan obnovljenom modelu koji je danas u prodaji. Čini se da je na fotografijama model X5 30d xDrive s M paketom opreme, a primjetne su promjene na stražnjem dijelu zbog branika agresivnijeg izgleda i masivnih izduvnih cijevi.

Međutim, treba istaći da novi X5 koristi novu CLAR platformu na kojoj su bazirane Serija 5 i Serija 7. Dobio je novu šasiju i ovjes koji će ga, prema riječima čelnika BMW-a, učiniti unikatnim među rivalima. Očekuje se da će biti lakši za čak 200 kg u odnosu na odlazeći model.

U ponudi će biti četverocilinčni, šestocilindrični i osmocilindrični benzinski i dizelski motori, naravno, ovisno o tržištu. Kupcima u Evropi će biti na raspolaganju nekoliko verzija 3,0-litarskog motora, uključujući najsnažniji M50d dizelaš sa četiri turbine.