Pripreme za obilježavanje Dana Armije RBiH

Na današnjem sastanku predstavnika relevantnih organizacija, udruženja i institucija razgovaralo se o obilježavanju 15. aprila, 27. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naš kanton će ove godine osim centralne kantonalne svečanosti, koja će biti upriličena u Kalesiji, biti domaćim i centralne državne svečanosti koja će biti upriličena u Kasarni na Dubravama.

Ovom prilikom bilo je govora o značaju obilježavanja godišnjice formiranja Armije koja se rodila u najtežim vremenima, iz potrebe da stane u odbranu svih građana Bosne i Hercegovine.
„Prošlo je 27 godina kako je Bosna i Hercegovina od slabo naoružane dobila respektabilnu vojnu formaciju koja je spremna braniti domovinu. Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza je svih patriota i onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu. U cilju očuvanja tradicije odbrane potrebno je još jednom podsjetiti da je Armija Republike Bosne i Hercegovine iznikla u vremenu velikog iskušenja. U tom izuzetno teškom vremenu ona je predstavljala odgovor patriota na agresiju kojoj su se oduprli bosanski sinovi” rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, koji će obnašati i dužnost predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma i dodao da je obaveza svih nas da baštinimo tu tradiciju i čuvamo sjećanje na herojsku i čestitu borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Danas je utvrđen Program centralne kantonalne svečanosti, a u narednim danima uže organizacijske skupine će unutar svojih zaduženja raditi na implementaciji preuzetih zaduženja i priprema za obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.