Pripreme u toku: Sajam turizma i ekologije “List” bit će održan u septembru u Lukavcu

Pripreme za održavanje 19. Međunarodnog sajma turizma i ekologije “LIST” 2021, koji će se održati u terminu od 16 -18. septembra 2021. godine u Lukavcu su uveliko u toku. Sajam će i ove godine održati epitet međunarodnog, budući da već ima prijavljenih izlagača iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Organizatori najavljuju i kvalitetne prateće sadržaje među kojima je seminar na temu Sigurnost hrane po HASAP standardima.

Promociju turizma i turističkih potencijala, kako Općine Lukavac tako i TK, Međunarodni sajam turizma i ekologije “LIST” Lukavac već godinama uspješno provodi. Ovogodišnji sajam bit će organizovan od 16. – 18. septembra. Organizacioni odbor uveliko radi na pripremama sajma, ali i organizaciji pratećih manifestacija, promotivnih aktivnosti, prezentaciji kako bi 19. sajam List bio kvalitetan i na nivou prethodnih godina.

– Otežana su putovanja, prelasci granica. Svakako uvjeren sam da nećemo izgubiti epitet međunarodnog sajma. Do sada imamo prijavljene izlagače iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Očekujemo još nekoliko. Zbog strukture izlagača koje smo do sada imali, u najvećem procentu one koji žele da prezentuju tuzrističke potencijale ljetnog turizma, sada smo tu negdje kada taj termin njima ne odgovara. Moramo tražiti druge koji u spetembru najavljuju zimski turizam, istakao je direktor Međunarodnog sajam turizma i ekologije “LIST” Lukavac Izet Nuhanović.

Učešće na prošlogodišnjem sajmu LIST uzelo je oko 70 izlagača. Naš sagovornik ističe da će ove godine taj broj biti veći, dodajući da ulažu velike napore da prateći sadržaji sajma LIST budu što kvalitetniji. U planu je održavanje trodnevnog seminara na temu Sigurnost hrane po HASAP standardima.

– Prošle godine smo imali izbor za “Miss Federacije BiH” u okviru 18. sajma LIST. Ove godine će to biti izbor za “Miss BiH”. I naravno oni stari sadržaji kao što su festival hrane i pića, takmičenje turističko-ugostiteljskih škola i kulturno zabavni program, dodao je direktor Nuhanović.

Kada je riječ o konceptu sajma direktor Nuhanović se nada da će ove godine Sajam biti organizovan u sportskoj dvorani, koja ima svu potrebnu infrastrukturu.

– Ima dosta prostora gdje možemo montirati dodatne montažne objekte kako bi odgovorili zahtjevima kada je u pitanju opremanje izložbenih prostora. Ako nam to ne budu dozvoljavali epidemiološki uvjeti, mi se ponovo vraćamo u park, to je naša prošlogodišnja lokacija. Ona nam zaista daje uslove da možemo održati sajam i ako bude problema sa pandemijom, zaključio je naš sagovornik.

Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, Turističke zajednice TK i Općine Lukavac sajam LIST postao je jedna od najprestižnijih manifestacija u BiH. Jedan od važnijih ciljeva sajma jeste promocija turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija inostranim učesnicima. Sajam LIST nije prekidao svoj kontinuitet, tako je uspješno održan i prošle godine u jeku pandemije.