Obje doze vakcine daju bolju zaštitu od Delta varijante

Za pacijenti koji obole od Delta varijante novog koronavirusa dvostruko je veća vjerovatnoća da će trebati bolničko liječenje u poređenju s oboljelima od Alfa soja koji je ranije bio rasprostranjen u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci kažu da velika studija, objavljena u The Lancetu, naglašava važnost potpune vakcinacije stanovništva jer vakcinacija smanjuje rizik od ozbiljnih simptoma bolesti od bilo koje varijante virusa, iako je Delta soj trenutna prijetnja, prenosi BBC.

Zavod za javno zdravstvo Engleske (PHE) i Vijeće za medicinska istraživanja analizirali su 43.338 oboljelih od Covida-19 koji su se dogodili između marta i maja – kada su i Alfa, poznata i kao Kent varijanta i Delta bile prisutne u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina ovih infekcija bila je kod osoba koje još uvijek nisu bile vakcinisane. Većini nije bilo potrebno bolničko liječenje, ali rizik od prijema u bolnicu bio je dvostruko veći kod osoba kojima je dijagnosticirana Delta varijanta, u poređenju s onima oboljelim od Alfa soja.

Stručnjaci tvrde da bi vakcinacija trebala smanjiti taj rizik uz primljene obje doze.

Nedavna analiza PHE-a sugerira da je učinkovitost protiv težih slučajeva nakon dvije doze: 96 posto Pfizer-BioNTech vakcine i 92 posto za Oxford-AstraZeneca vakcine.

Druga istraživanja sugeriraju da, iako zaštita od simptomatskih infekcija s vremenom može oslabiti, obje vakcine i dalje nude dobru zaštitu od težih obolijevanja i smrti uzrokovanih Delta sojem.

Više od 47,9 miliona ljudi ili oko 88 posto osoba u dobi od 16 godina u Velikoj Britaniji, do sada je primilo prvu dozu vakcine.