Prije 35 godina otvorene 14. ZOI, olimpijski plamen ponovo u Sarajevu

Na današnji dan prije 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine.

Međunarodni olimpijski komitet je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasjedanju u Atini. U konkurenciji su još bili japanski Sapporo i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno.

Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja.

Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledatelja, i oko dvije milijarde ljudi pratilo je spektakl preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijsku zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj. Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman).

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill – Christopher Dean, istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, pobjednik olimpijskog spusta na Bjelašnici Amerikanac Bill Johnson, Finkinja Marja-Liisa Hämäläinen u skijaškom trčanju, Kanađanin Gaétan Boucher i Njemica Karin Enke u brzom klizanju, te prije nekoliko dana preminuli skijaški skakač Matti Nykänen.

Od domaćih takmičara iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostvario je slovenski alspki skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je tada bila prva medalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

Organizacija igara dobila je najveću ocjenu službenika MOK-a. Na ceremoniji zatvaranja 14. ZOI u Zetri tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaran je rekao da su to do tada bile najbolje organizirane igre. Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenose. Sarajevu je nakon olimpijade, uz brojne objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Nakon 35 godina olimpijski plamen za dva dana ponovo će biti upaljen na sarajevskom stadionu Koševo, na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF. Na festivalu, koji će se održati od 9. do 16. februara, učestvovati će 911  mladih olimpijaca iz 46 evropskih zemalja.

(RTV Slon/Fena)