Borci do 12. febuara dali rok za isplatu invalidnina

Postizborne koalicije i kombinacije u vezi formiranja vlasti sistemom ucjena i pritisaka lome se, ističu u Savezu porodica šehida i poginulih boraca TK, na najosjetljvijoj tački socijalno ugroženim boračkim kategorijama. Strankama se, kažu u ovcom Savezu, očito ne žuri, čim ulazimo u šesti mjesec, a da još uvijek sa sigurnošću ne možemo tvrditi da li će i kada će početi funkcionirati entitetska vlast.

Zbog zategnutih odnosa na unutarentitetskom političkom planu, imamo i određene ucjene koje rezultiraju blokadom budžeta, a što se direktno odražava na ugrožene socijalne kategorije. U odnosu na druge, boračka populacija ne misli mjeriti vrijeme stranačkim aršinima, već će demokratskim sredstvima vršiti pritisak da državni, odnosno entitetski organi vlasti funkcioniraju. Možda bi po stranačkim logikama ovo moglo trajati još mjesecima, ali, boračkoj populaciji se razumljivo žuri, jer od usvajanja federalnog budžeta zavisi ostvarenje elementarne egzistencije velike većine pripadnika boračkih organizacija.

„Očekujemo da aktuelna vlast neće dozvoliti da se ponovi 2014. godina i da neće dozovliti nove demonstracije. Ne treba nas tjerati da rušimo državu koju smo gradili, za koju su naše rahmetlije dali svoje živote i stavili ih u temelje ove države. Mi to ne želimo, ali kada su oči gladne, onda se ne vidi ništa.Naknade za boračku populaciju iznose 315,5 miliona KM i one su do sada uvijek isplaćivane do desetog u mjesecu,ističe Hajrduin Halilović, predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK

Ukoliko Dom naroda FBiH do 12. februara ne usvoji budžet, a samim tim ugrozi isplatu invalidnina, Savez će u koordinaciji sa ostalim boračkim udruženjima, poduzete sve odgovarajuće aktivnosti i obavijestiti svoje članstvo.

Da li se borcima može zamjeriti ako izađu na ulice da traže svoja prava, ili kritika treba biti upućena prema entitetskim strukturama vlasti koje odveć pokazuju jednu neprimjerenu količinu neozbiljnosti i neodgovornosti – čim su budžetske tokove doveli na nivo političke ucjene i trgovine, opravdano pitaju članovi boračkih udruženja? Nadati se da će entitetske vlasti ozbiljno shvatiti njihova upozorenja.

(rtvtk)