Prezentovan plan razvoja Kampusa Univerziteta u Tuzli

Plan razvoja Kampusa Univerziteta u Tuzli, postavljen i kao prioritet u kontekstu jedne od 18 mjera koje su prezentovane u Ekspozeu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, danas je predstavljen na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Vlade TK i Univerziteta u Tuzli.

tzun-290822-1Premijer Halilagić, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, te ministrica za kulturu, sport i mlade Ivana Mijatović i savjetnik premijera Hasan Fehratović svjedočili su prezentaciji idejnog rješenja kao i Plana razvoja Kampusa.

Naglasivši da čitava priča oko Kampusa predugo traje, premijer Haliagić je kazao da vjeruje da će ova Vlada i pored ograničenog vremena „imati priliku načiniti značajne iskorake koji će nekoj narednoj vladi ipak ostaviti čisti put kad je u pitanju projekat kampusa”.

„Mi smo rebalansom budžeta pripremili iznos od 500 000 KM koji će biti potrebni u ovom momentu kako bismo pristupili pripremi izradi sve one dokumentacije koja je potrebna. To je proces i projekat koji je od izuzetno velikog značaja i sam po sebi izuzetno obiman. Vjerujemo da ćemo u ovom periodu koji je pred nama biti u prilici da barem taj dio pripremimo na najbolji način”, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Iako je Univerzitet u Tuzli, prema riječima rektorice dr.sci. Nermine Hadžigrahić, još 2018. godine postao zvanični vlasnik prostora zajedno sa svim pripadajućim objektima pandemija je donekle usporila procese razvoja Kampusa. Naredna stepenica, kaže rektorica Hadžigrahić, je izrada projektne dokumentacije i 2023. je godina u kojoj bi se trebalo raditi na projektu a potom i 2024. započeti sa izradom prve faze razvoja Kampusa.

„Današnji sastanak sa predstavnicima Vlade TK je, nadam se, početak uspješne saradnje na tom polju i kao što mi je Premijer rekao, Vlada TK je već i rebalansom Budžeta izdvojila određena sredstva za tu našu prvu fazu, izradu projektne dokumentacije. Ja se nadam da ću nekoj skoroj budućnosti vidjeti ovdje sve naše studente zajedno sa pratećim sadržajima koje jedan kampus treba imati”, kazala je rektorica Hadžigrahić.

Važnosti i zahtjevnosti ovog projekta za cijeli Tuzlanski kantona, prema mišljenju ministra obrazovanja i nauke Omerovića, svjesno je i resorno ministarstvo. „Zajedno sa Univerzitetom u Tuzli i Vladom TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke je opredijeljeno da što brže i kvalitetnije nastavimo sa procesom izgradnje Kampusa. Određeni koraci su već poduzeti, sada slijede i druge aktivnosti”, kazao je ministar Omerović.

Na sastanku je imenovan i Koordinacioni odbor Vlade TK i Univerziteta u Tuzli za realizaciju projekta Kampusa.