Prevencija karcinoma dojke: Besplatni mamografski pregledi za oko 100 žena u Tuzli

Ordinacija na točkovima već nekoliko godina putuje po gradovima BiH, a do sada je koristeći usluge pokretnog mamografa više stotina žena dobilo svoj mamografski pregled i nalaze u rekordnom roku. Nakon Turskog Lukavca, pokretni mamograf stigao je u Tuzlu, gdje smo u MZ Kreka zatekli veliki broj žena koje su došle obaviti mamografiju. Plan je da ovaj pregled danas u DTV Partizan, a sutra na korzu obavi oko 100 žena. Mamografija se preporučuje svim ženama sa navršenih 40 godina života, jer je upravo ovaj pregled jedan od najvažnijih kada je u pitanju prevencija i rana dijagnostika svih promjena na dojci.

„To je veoma bitno da žena ima naviku, da vodi računa o svom zdravlju, da ide preventivno na preglede kao što redovno ide npr. frizeru. Vidimo da ova bolest ne bira, ali blagovremeno djelovanje i ako se nešto primjeti na početku i na vrijeme djeluje, karcinom dojke je izlječiv”, izjavila je Magbula Trle, koordinatorica Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke. 

Međutim, priča o prevenciji u BiH gubi smisao, jer nerijetko javne zdravstvene ustanove nemaju mamografe ili ih nemaju u dovoljnom broju zbog čega postoje tzv. liste čekanja, a čekanje na sam pregled zna potrajati godinama čime se gubi dragocjeno vrijeme. Upravo takvo iskustvo imala je Fikreta Isabegović.

„Meni je ovo puno bitno, jer ja sam bila i u bolnici zbog toga,a li naruče nas u domu zdravlja po tri – četiri godine se čeka, 2015. godine sam ja bila naručena i pocjepam uputnicu. Svakome bi preporučila i starom i mladom da dođe, al ova omladina sad bježi od toga, ne znam zašto, pa poslije kad obole, onda kritika”, kazala je Isabegović. 

Pokretni mamograf omogućila je Mreža think – pink – Zajedno smo jedno. Zahvaljujući njima povećat će se broj žena koje obavljaju preventivne preglede, a time i povećati šansa za rano otkrivanje karcinoma.

Ova mreža zajedno sa udruženjima iz cijele BiH organizator je i humanitarne utrke „Race for the cure“, šetajmo zajedno u borbi protiv karcinoma dojke koja će biti održana U Sarajevu na Vilsonovom šetalištu 25. septembr. Tim povodom članice Udruženja žena Tuzle, organizovale  su na  tuzlanskom Korzu  registraciju za trku/šetnju za ozdravljenjem. Cilj je podići svijest kod žena o ranoj prevenciji u borbi protiv karcinoma dojk , odnosno podstaći žene  da povedu više brige o svom zdravlju, da vrše redovno samopreglede, te da redovno idu na ultrazvučne i mamografske preglede.

„Registracija je ustvari podrška ženama oboljelim od karcinoma kojom prilikom se donira simboličnih 10 KM, a od svih prikupljenih sredstava naredne godine će se također raditi besplatne mamografije, kao i paketići prve pomoći za svaku novooperisanu ženu u BiH”, kazala je Trle. 

Učešćem u trci /Šetnji za ozdravljenje, građani pomažu ženama oboljelim od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava i podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju. Proces registracije za trku/šetnju provodi se na nivou mreže  „Think Pink“ i udruženjima iz cijele BIH koja čine tu mrežu.

 

(rtvslon.ba)