Pretresi na području TK, privedeno osam osoba

Osam osoba s područja sedam općina Tuzlanskog kantona privedeno je zbog sumnje da su u raznom vremenskom periodu počinili brojna krivična djela, potvrđeno je Feni danas u MUP-u TK.

Rezultat je ovo pretresa izvršenih 30. januara na devet lokacija u Tuzli, Živinicama, Banovićima, Lukavcu, Gradačcu, Gračanici i Kalesiji, obavljenih po naredbi općinskih sudova.

U pretresima su pronađeni i oduzeti: dvije lovačke puške, polu-automatska puška, pištolj cal 9 mm, 11 okvira za automatsku pušku, 35 komada municije 7,62 mm, 7,9 mm i 16 mm, jedna protivpješadijska mina “mrud“, bušilica, šest motornih pila, brusilica, veća količina pirotehničkih sredstava, laptop, muzička linija, mobilni telefon, kutija u kojoj se nalazila biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, četiri manje vrećice sličnog sadržaja, dvije tablete “suboxon“, digitalna vaga i drugo.

Nakon završenih pretresa osam osoba su privedene radi kriminalističke obrade, dok će nakon kompletiranja predmeta nadležnom Tužilaštvu TK biti podneseni izvještaji protiv: H.Š. (23) iz Gradačca (počinio dva krivična djela teške krađe), S.D. (69) iz Kalesije (nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija), J.M. (31) s području općine Banovići (Zakon o oružju i municiji TK), E.D. (24) iz iz Živinica (neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), F.S. (39), nenavedene adrese stanovanja (neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih doga), E.J. (31) s područja Tuzle (dvije teške krađe i ugrožavanje prometa opasnom radnjom), Đ.E. nepoznate dobi i mjesta stanovanja (lakše tjelesne povrede i ugrožavanje sigurnosti), te A.DŽ. nepoznate dobi i mjesta stanovanja (razbojništvo nad kladionicom), koji je predat Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Policija je pretrese izvršila sukladno operativnom planu čiji je cilj provođenje zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i hvatanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, krvnih i imovinskih delikata, rečeno je u MUP-u TK.

(bosanski.com)