Pretilost kod adolescenata: Značajan javno – zdravstveni problem

Pretilost kod adolescenata postaje sve značajniji javno zdravstveni problem. U posljednje vrijeme  sve je učestalija pretilost kod djece i adolescenata. Osim što predstavlja prijetnju po zdravlje, ona se negativno odražava i na psihu kod mladih.

 

Dvadeset godina unazad u razvijenim zemljama se pretilost utrostručuje- 10% dječije populacije je pretilo ilirizično za razvoj pretilosti.

Veoma je važno pomenuti da je pretilost znatno češća u siromašnim porodicama, kod djece nižeg socio-ekonomskog statusa. Pretilost je još uvijek kompleksna. Otkriveni su brojni genetski mehanizmi. Može biti posljedica brojnih endokrinoloških bolesti , ili sindroma.  U oko 55% slučajeva, pretilost je kod djece izazvana brojnim faktorima. Najčešći uzroci su stil života, nasljeđe, uticaj medija, obiteljske prilike, roditeljski pristup hranjenju i znanje roditelja o ishrani.

Stil života

Postojanje veze između pretilosti i gledanja televizije (više sati u toku dana) kako kod odraslih tako i djece. Zatim, igranje igrice na računaru, češće unošenje veće količine grickalica i slatkiša. Takvo ponašanje dovodi do prekomjerne tjelesne mase, što dovodi do pretilosti.

Negativni uticaj TV-a i reklamiranje štetnog programa – 60%programa TV reklama su reklame o nezdravim namirnicama. To su namirnice koje su kalorijski bogate, a nutritivno siromašne.

Pretilost roditelja- smatra se rizičnim faktorom za pojavu pretilosti. Djeca sa jednim pretilim roditeljem imaju dva puta veću vjerovatnost da će postati pretili, a sa oba pretila roditelja šest puta veću.

 Roditeljski pristup hranjenju

Roditelj je zabrinut da dijete neuhranjeno i želi da ono više jede, hrani dijete da ga utješi i umiri. To nekada zna rezultirati prejedanjem i na kraju pretilosti kod djece. Ograničavanje djeteta u ishrani, također može imati i kontra efekt. Kada  nisu pod strogom roditeljskom kontrolom, djeca inače posežu za prekomjernim unošenjem kalorija što dovodi do veće tjelesne mase. Roditelji sve više ograničavaju djetetu pristup hrani, što uzrokuje povećan interes za hranu u situacijama kada roditelji nisu tu.

Znanje roditelja o ishrani

Jako važna stvar za preventivno djelovati protiv pretilosti je i znanje roditelja o pravilnoj ishrani, kao i njihovoj kontroli o unošenju ntritivno vrijednih namirnica. Sve to predstavlja važan faktor protiv pojave pretilosti, ali i kod zdravlja djeteta uopšte.

Psiho-socijalne posljedice pretilosti

Najčešće su gubitak samopouzdanja kod djece. Pretilost pored gubitka samopouzdanja, dovodi do depresije, a samim tim drugačijeg načina života: otuđenja od druge djece.

Samopouzdanje

Osjećaj krivnje zbog debljine, loša slika o sebi te mržnja prema vlastitom tijelu. Izbjegavanje društvenih događanja, poremećaj hranjenja što može dovesti do anoreksije i bulimije. Vidljivo je samopoštovanja pretile djece među vršnjacima.

Anksioznost i depresija se jako često javljaju kod pretile djece.

Kvalitet života

Pretila djeca se manje bave sportom, imaju teškoće sa trčanjem, teškoće u svakodnevnim aktivnostima, poput kupovine garderobe, izlaska sa vršnjacima što je negativno povezano sa kvalitetom života.

Predrasude i socijalna diskriminacija

Dokazano je da pretila djeca i adolescenti imaju probleme u obrazovanju, zapošljavanju, te odnosima sa drugim ljudima.

Izloženi su verbalnom maltretiranju, ruganju, ismijavanju i nadimcima. Isključeni su iz mnogih socijalnih događaja. Zbog svih ovih problema, navedenih kao posljedice pretilosti, kod djece treba istaknuti važnost prevencijskih djelovanja/ programa u svojoj zajednici. Osvijestiti ljude, adolescente i djecu o problemu pretilosti, forsirati reklame o zdravom životu i životnim navikama, ali i  raditi edukacije roditelja u vrtiću i školama.