Premijer Novalić razgovarao s privrednicima u Živinicama

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić susreo se proteklog vikenda u Živinicama s privrednicima koji djeluju na području ove općine.

Novalić je upoznao prisutne sa aktivnostima koje je Vlada FBiH provela u prethodne tri godine mandata te pozitivnim trendovima koji su došli kao posljedica provođenja Reformske agende. Svi ekonomski pokazatelji u FBiH su, prema njegovim riječima, u uzlaznoj putanji, od rasta GDP, zaposlenosti, plaća uposlenih, penzija.

Premijer je govorio i o proritetima u narednom periodu, pogotovo kad je u pitanju zapošjavanje mladih, pravednija raspodjela prihoda između entiteta, kantona i općina, dalje rasterećenje privrede i povećanje plaća. U prioriteima rada Vlade bit će i infrastruktruni objekti na području TK, izgradnja autoputa Žepče – Tuzla, pruge Vareš – Banovići, dalje ulaganje u aerodrom Tuzla, te izgradnja Bloka 7 TE Tuzla i TE Banovići.

Načelnik Općine Živinice je istakao da je ova općina jedna od rijetkih u BiH sa pozitivim prirastom stanovništva, da su svi ekonomski pokazatelji pozitivni, te da su Živinice po privrednoj aktivnosti sa petog došle na drugo mjesto u Tuzlanskom kantonu. Zahvalio se na dosadašnjoj podršci koju je imao od strane Vlade FBiH i izrazio očekivanja da će u narednom periodu ta saradnja biti i bolja.

U nastavku diskusije učešće su uzeli brojni privrednici sa područja Živinica koji su istakli svoje zadovoljstvo radom premijera Novalića i predstavili šta iz njihove perspektive treba još biti urađeno radi dalnjeg jačanja privrede u FBiH. Susret premijera Novalića i privrednika organizirao je OO SDA Živinice.

(nezavisni)