Premijer Gutić otvorio Specijalnu olimpijadu u Tuzli

U organizaciji Udruženja studenata medicine u BiH “BoHeMSA” lokalni komitet Tuzla, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom Tuzla, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli otvoreno prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade” BoHeMSA”.

Takmičenje je proglasio otvorenim i početni udarac izveo premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. Radi se o Projektu koji je uvršten na listu događaja, globalne organizacije Specijal Olympics Internacional kao drugi u Evropi i prvi u regionu. Prema riječima iz organizacionog odbora olimpijade Adnana Mujanovića, „cilj održavanja je da se putem sporta djeci i mladim osobama sa poteškoćama u mentalnom razvoju razvijaju svoje talente i mogućnosti uspješnijeg uključivanja u svakodnevne aktivnosti”.

Specijalna olimpijada, koja će biti održan do 07. aprila, obuhvatit će takmičenja u atletici, fudbalu, košarci i plivanju, a sva takmičenja su raspoređena po divizijama, kako bi se omogućilo svakom takmičaru i ekipi da ostvare što bolje rezultate bez obzira na stepen njihovog invaliditeta.

„Uz sportska takmičenja, pripremljeni su i drugi sadržaji koji uključuju radionice sa srednjim školama sa ciljem prevladavanja predrasuda straha, kada je u pitanju ova populaciona grupa. Radionice su odrađene već u par srednjih škola, a iste su vodili članovi našeg tima zajedno sa vanjskim saradnicima koji se profesionalno bave ovom tematikom” kazao je Mujanović.

Jedan od velikih događaja koji će biti otvoren za širu javnost je i javna tribina “U zdravom tijelu zdrav duh – kretanjem do zdravlja” koja će biti održana na Medicinskom fakultetu. Učešće na javnoj tribini će uzeti ljekari, profesori, sportisti, kao i osobe sa poteškoćama u mentalnom razvoju, kako bi se ostvarili što kvalitetniji dijalog sa ciljem prevladavanja barijera koje postoje u društvu ka ovoj marginaliziranoj skupini.

Generalni pokrovitelji projekta uz Vladu Tuzlanskog kantona je i Bošnjačka Zajednica kulture “Preporod” Sjeverne Amerike.
Mi smo posebno osjetljivi kada su u pitanju osobe s posebnim potrebama, pa je samim tim i realizacija ovog projekata dobila našu punu pažnju. Međutim pažnju prema ovakvim projektima mi redovno pokazujemo, i s ponosom ističem da smo do sada bili podrška brojnim projektima koji su za cilj imali podršku afirmaciji i socijalnom uključivanju osoba s posebnim potrebama. Očekujem da i ova sportska manifestacija, osim mnogo osmjeha na vašim licima, doprinese i vašem snažnijem uključivanju u redovne društvene tokove” poručio je u svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

“Ne zovi me posebnim, različitost ne znači i nemogućnost”, poruka je učesnika ovog sportskog događaja.