Prekvalifikacijama omogućena nova radna mjesta u TK

Oko 20 nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu dobit će mogućnost prekvalifikacije za certificirane zavarivače. Federalni zavod za zapošljavanje za to je omogućio 120  hiljada, a Vlada TK 50 hiljada maraka, najavljeno je danas.

U realnom sektoru odavno vlada problem nedostatka radne snage, a posebno stručnih kadrova. Ovaj program obuhvatit će oko 20 osoba,  te usmjeren je na specijalizovane institucije, kojima će biti upućen javni poziv, ali prednost će imati nezaposlenih zavarivači sa biroa.

„ U ovom dijelu sada idu zavarivači, bravari, mašinski tehničari, instalateri grijanja i klimatizacije, kojih trenutno imamo dosta na evidenciji.  Zavarivača imamo 944, bravara 1205, mašinskih tehničara 2290 i instalatera 296. U posljednje vrijeme, sve je veća potreba za ovom radnom snagom.“- izjavio je Senad Muhamedbegović, direktor JU Služba za zapošljavanje TK.

Tuzlanski kanton poznat je po metalnoj industriji, a dokvalifikacija bi pomogla mladima, da se na tržištu rada čim prije domognu radnog mjesta. Program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada.

„ Cilj je osposobiti određen broj nezaposlenih osoba koje se nalaze na birou i koji su u potrazi za zapošljavanjem i da dođu do posla. Tako na brži način da odgovorimo problemima koji su prisutni u BiH, a to je odlazak mladih, pa i onih koji imaju posao.“- rekao je Jakub Suljkanović, premijer TK.

Naredni projekat vezan je za socijalno osjetljive firme, odnosno, stipendiranje učenika za zanimanja koja su deficitarna.

„ Nekoliko socijalno osjetljivih firmi već se javilo i mi ćemo ovih dana razgovarati s njima na koji način ćemo stipendirati učenike da bi oni dobili radnike koji su im potrebni.“- pojasnio Osman Puškar, ministar privrede TK.

Postoje sredstva, namjere ali i potreba da se ovakvi projekti realizuju što češće. Međutim, sve manje mladih osoba je zainteresovano za to što pokazuje činjenica da vlast i poslodavci daju stipendije, da se  učenici  školuju za deficitarne kadrove, ali oni ne žele upisati te škole.

(Nataša Tadić – fejm.ba)