Predstavnici Turske u posjeti UNTZ: “Saradnju podignuti na viši nivo”

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić sa svojim saradnicima dana 10.11.2021. godine ugostila je Faruk Berata Akçeşmea, savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske.

Rektorica Hadžigrahić poželjela je dobrodošlicu i istakla dosadašnju dobru saradnju kao i potpisane sporazume te posebno zadovoljstvo što Univerzitet sarađuje sa univerzitetima u Turskoj. Rektorica je kazala da pojavom virusa COVID 19 i epidemiološke mjere onemogućile su da se dosadašnja dobra saradnja podigne na jedan viši nivo.

Savjetnik za obrazovanje g.Berata zahvalio se na gostoprimstvu i upoznao menadžment da je ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini spremna da uloži više napora kako bi se saradnja Univerziteta u Tuzli sa drugim univerzitetima u Republici Turskoj osnažila. Istakao je da u Republici Turskoj postoji preko 230 univerziteta sa izuzetno savremenim i dobro opremljenim laboratorijama.

Pored razmjene studenata i administrativnog osoblja u okviru ERASMUS projekata razgovaralo se o uvođenju dvojnog studija kao i organizovanje sastanaka sa rektorima univerziteta u Turskoj sa Univerzitetom u Tuzli.