Predstavljamo-Košarkaški klub „Lions“ Tuzla :Klub o kome će se tek čuti!

Bivši košarkaš Amir Delalić zajedno sa kolegom Oliverom Jurišićem prije devet godina osnovao klub – Po broju polaznika Lavovi su rame uz rame sa Slobodom

Tuzla je širom regije poznata kao grad košarke, a posljednjih devet godina u gradu soli uspješno radi i funkcioniše još jedan sportski kolektiv. Košarkaški klub Lions polako ali sigurno postaje prepoznatljiv kao mjesto gdje stasavaju novi dragulji bh. igre pod obručima. Počeli su 2009. godine kao škola košarke, no malo po malo i Lionsi su sada u mlađim kategorijama rame uz rame sa Slobodom.

„Mi egzistiramo evo već devetu godinu. Na početku je to bila škola košarke, malo smo ispipavali kako bi to moglo biti. Ja kao osnivač zajedno sa kolegom Oliverom Jurišićem koji smo sve ovo započeli. U to vrijeme dvije godine sam bio trener Gradine iz Srebrenika, radilo se na obje strane, no po okončanju tog angažmana u potpunosti sam se posvetio Lionsima. Broj djece se dizao, a u posljednje tri – četiri sezone digli smo se na razinu da sada možemo reći da smo odmah iza Slobode po broju djece“, objašnjava Amir Delalić, osnivač KK Lions.

Delalić je dobro poznato ime svima koji prate košarku na našim prostorima. Dugogodišnji centar Slobode Dita iza sebe ima bogatu igračku karijeru u Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Austriji…A to znanje odlučio je prenijeti najmlađima koji su tek zakoračili u svijet košarke.

U ovom trenutku KK Lions broji oko stotinjak djece raspoređenih u šest kategorija:

„Imamo bejbi basket, mini basket i pred pionire što su predtakmičarske selekcije, a tu su i pionirska, kadetska i juniorska selekcija koji igraju u Ligi mladih Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla. U tom takmičenju igramo posljednje tri godine i evidentan je napredak. Ove godine naši pioniri su prvi, a juniori treći u Ligi mladih. Takođe, prošle godine naša pionirska selekcija igrala je i državno prvenstvo“ ističe Delalić koji kao trener radi sa kadetskom i juniorskom selekcijom.

Klub ima još četiri trenera: Olivera Jurišića, Sinišu Umljenovića, Davora Petrovića i Mirana Savića koji rade sa ostalim selekcijama, te Emira Dindića koji je povremeni saradnik Kluba. Lionsi treniraju u salama tri tuzlanske škole. U gimnazijama „Meša Selimović“ i „Ismet Mujezinović“, te Osnovnoj školi Centar. Baza im je dvorana gimnazije „Ismet Mujezinović“ gdje mogu doći svi oni koji su zainteresovani da postanu članovi Lavova iz Tuzle.

„Sve takmičarske selekcije imaju četiri treninga sedmično i utakmicu, predtakmičarske tri treninga i utakmicu, a bejbi basket radi preko vikenda. Javlja nam se mnogo djece i iz drugih klubova, a svi zainteresovani koji žele da nam se priključe mogu nas kontaktirati na našaoj FB stranici i profilu“, ističe Delalić, te naglašava:

„Moram to spomenuti jer je bitno. Lions ima odličnu saradnju sa roditeljima svojih polaznika. Oni su naši najveći promotori i ako nam neće pomoći, neće nam ni odmoći. Zaista imamo odlične roditelje!“

Upis u redove KK Lions traje konstantno, no postoje i oni ciljani upisi početkom školske godine i tokom zimskog raspusta (septembar i januar). Polako ali sigurno, nenametljivo bez mnogo pompe, Lavovi iz Tuzle postaju sve prepoznatljiviji širom bh. parketa. Druženje, prijateljstvo, dobra zabava, ali i ozbiljan rad, dobitna su formula da se „zarazite“ sportom koji se zove košarka. KK Lionsi idealno su mjesto za to!

 

Pionirski reprezentativci

KK Lions se već sada mogu pohvaliti da su čak četiri njihova člana stigli do reprezentativnog dresa. Riječ je o Adnanu Ukiću, Denizu Imamoviću, Faidu Durakoviću i Amsalu Delaliću koji su se našli na širem spisku igrača, te su pozvani na okupljanje U-13 reprezentacije BiH u Bijeljinu.

Lions Kup

Već pet godina zaredom Lionsi organizuju međunarodni turnir pod nazivom „Lions Kup“. Već sada se može reći da je to najjači turnir u BiH za košarkaše pionirskog uzrasta. U decembru prošle godine učesnici turnira bili su zagrebačka Cedevita i bijeljinska Budućnost. Na Kupu su se trebale pojaviti i ekipe Partizana i Sparsa, no u posljednji trenutak morali su otkazati svoj dolazak. Već za narednu godinu sigurno je da će Lionsi u grad soli dovesti još neku zvučnu ekipu. Pored toga, Lionsi su redovni i na gostujućim turnirima. Tako su selekcije ovog kluba učestvovale na takmičenjima u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj…

 

„Lavić“ u Albi

Ismar Gusković, nekadašnji član Lionsa, trenutno igra u njemačkom velikanu – berlinskoj Albi. Gusković je prve košarkaške korake započeo u tuzlanskom klubu, a nakon odlaska u Njemačku vrlo brzo je našao svoje mjesto u pionirskom sastavu Albe. Takođe, šesnaestogodišnja Anja Perkov, bivša članica Lionsa, trenutno igra u Puli i našla je svoje mjesto na spisku kadetske reprezentacije Hrvatske.