Predložena pomoć ugostiteljskom sektoru Tuzlanskog kantona


Pandemija je uticala na pojavu mnogih problema u ugostiteljstvu, posebno zbog činjenice da je veliki broj ljudi ostao bez posla. Upravo zbog toga, početkom aprila formirana je Grupacija ugostitelja Tuzlanskog kantona, sa ciljem da intenzivnim radom dođu do kvalitetnog rješenja za probleme uzrokovanih pandemijiom, istakao je Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK.


– Problemi u ugostiteljstvu se gomilaju duže vrijeme, a to su: radno vrijeme, produžavanje radnog vremena u toku ljetne sezone i ukidanje ispijanja alkohola na javnim mjestima. Trenutno je 3290 radnika zaposleno u ugostiteljstvu, što je 30% manje zaposlenih nego u 2019. godini. Posljednji prijedlog Vlade TK je da inicijalna pomoć ovom sektoru bude 600 hiljada maraka, što je oko 140 maraka po uposlenom radniku. Iz Grupacije smatraju da je svaka pomoć dobrodošla jer je promet od prošle godine manji za više od 80%. Ugostitelji traže i povećanje broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru-naglasio je Edin Omerović

Sa ovakvom situacijom u ugostiteljstvu, Gradska uprava je već donijela nekoliko prijedloga odluka na Kolegijumu gradonačelnika Tuzle, sa ciljem prevazilaženja problema uzrokovanih pandemijom.
Pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Zijad Lugavić je iznio prijedloge koje je Gradske uprava donijela.
-Predložena je odluka o privremenom oslobađanju zakupnina poslovnim prostorima koje Grad Tuzla izdaje u zakup od 1, maja do 31. oktobra i odluka o pravovremenom oslobađanju zakupnine javnih površina koje se odnose na postavljanje ljetnih bašta. Također, predloženo je oslobađanje naknada za taksi stajališta i plaćanje naknada za zakup poslovnih prostora, a koji se nalaze u evidenciji mjesnih zajednica – pojasnio je Lugavić.
Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja TK su odlučili da zahtjeve za rješavanje njihovih problema po hitnom postupku upute svim gradovima, općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.


Duška REBIĆ