Postavljena izložba „Industrijsko naslijeđe u fondovima i zbirkama Arhiva TK”


U povodu Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina u Arhivu Tuzlanskog kantona postavljena je izložba pod nazivom „Industrijsko naslijeđe u fondovima i zbirkama Arhiva TK”

.
Autori izložbe su zaposlenici ove ustanove: Saneta Adrović, Selma Isić, Adnan Tinjić i Omer Zulić.
Kako je o izložbi istakao mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, izložba je rađena tematski i hronološki, od perioda austrougarske uprave u BiH, pa do kraja Socijalističke Jugoslavije.


-Na izložbi je prezentovana raznovrsna arhivska građa i to arhivski dokumenti koji svjedoće o osnivanju, radu, pa i nestanku određenih, reprezentativnih industrijskih potencijala. Neizostavan detalj su fotografije, koje su u vizuelnom smislu bitne za lakšu i jednostavniju precepciju same teme izložbe. Novinski članci značajno nadopunjuju izložbu, u smislu dodatnih informacija vezanih za značajne datume, godišnjice ili postignute rezultate u radu industrijskih kapaciteta. Na izložbi su predstavljeni i memorandumi sa kojima je zaokružena ova bitna tema. Izložba se uglavnom referira na područje Tuzle, kao industrijskog centra, ali su prezentovani i izlošci vezani i za druge općine prostora današnjeg TK,
naglašava direktor mr. Omer Zulić

Cilj izložbe je da ukaže na bogatstvo industrijskog naslijeđa, kao značajan privredni potencijal. Zahvaljujući industrijskom razvoju, Tuzla je osim industrijskog centra, postala kulturni, sportski, Univerzitetski i zdravstveni centar, a sve to zahvaljujući industriji i industrijskom razvoju. Zbog toga je ova tema značajna za prezentaciju stručnoj, naučnoj, ali i široj javnosti, koju ovim putem pozivamo da posjete i razgledaju izložbu, ali i da se odvaže na detaljnija istraživanja ove teme. Mnogobrojni fondovi i zbirke su sačuvane u Arhivu TK, koji su svjedoci o bogatoj industrijskoj prošlosti Tuzle i njene okoline, naglašava direktor Zulić. Izložba je otvorena do 30. aprila 2021. godine od 8 do 16 sati. Izložba se može pogledati u online formatu na web stranici Arhiva TK.


Duška REBIĆ