Pred Zeničanima neizvjesna sezona grijanja: Građani se plaše popravljenih kotlova ArcelorMittala

Nova sezona grijanja je na pragu, a Zeničani prošlu pamte kao najgoru, prepričavajući scene koji su preživljavali na temperaturama i do minus 20 stepeni.

Nažalost, vijesti za ovu sezonu nisu ništa bolje, s obzirom na to da će građane Zenice i ove, kao i prošle sezone, grijati stari dotrajali kotlovi kompanije ArcelorMittal.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila i glasnogovornica ArcelorMittala Dijana Božić-Srdanović, kazavši kako će u narednoj sezoni grijanja doći do izvjesne promjene, tačnije da će kotao broj 2. grijati građane, dok će kotao broj 1 biti korišten u kriznim momentima.

– Na osnovu plana, koji smo izradili u prvom kvartalu ove godine, učinili smo sve što je bilo moguće da se poboljša pouzdanost kotla i pripadajuće opreme, pa smo za te radove potrošili 1,5 miliona KM. Pa ipak, nemoguće je prognozirati hoće li dolaziti do zastoja jer postoje mnoga područja na kotlu, kao što su cijevi, na kojima se kvarovi ne mogu predvidjeti. Naš tim je zaista uložio sve napore i sredstva, znajući koliko je pouzdano grijanje važno za svakog građanina ovog grada – kazala je Srdanović.

Kada je u pitanju projekt joint venture pod nazivom “Toplana Zenica”, koji bi riješio trajno problem grijanja u Zenici, iz Mittala ističu kako je on u završnoj fazi osnivanja.

– Što se tiče budućih planova, u završnoj smo fazi osnivanja nove joint venture kompanije pod imenom “Toplana Zenica”, koja bi trebala biti registrirana po dobijanju zakonskog odobrenja od konkurencijsko vijeća u toku ove godine. Partneri u novoj firmi Toplana Zenica su ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica te Finfund i KPA Unicon iz Finske – dodala je Srdanović.

U najboljem slučaju, ukoliko ne bude nikakvih kašnjenja u dobijanju dozvola i odobrenja, očekuje se  da će ovaj projekt biti završen do četvrtog kvartala 2019. godine, a iz ArcelorMittala ističu kako će  tražiti podršku vlasti svih nivoa: Grada, Kantona i Federacije kako bi ova firma počela sa radom i kako bi se projekt uspješno završio.

Treba dodati da je početak nove grijne sezone bio na dnevnom redu Gradskog vijeća Zenica, održanog 21.9.2017. godine, ali ta tačka je povučena zbog nezadovoljstva gradonačelnika Fuada Kasumovića dnevnim redom.

Podsjetimo, Kasumovića su vijećnici naljutili smjenom predsjednice Gradskog vijeća Sanje Renić. On je povukao sve preostale tačke dnevnog reda i sa svojim saradnicima napustio sjednicu.

I ove, kao i prethodne godine grijna sezona počinje početkom oktobra, a prema predviđenom planu JP Grijanje će izvršit isporuku toplotne energije u trajanju od 184 dana, sa prosječnom satnom predajom toplote od 52,0 MW sa postrojenja zeničkog ArcelorMittala, zagrijavajući oko 731.405 m2 stambenog i 209.328 m2 poslovnog prostora.

Bilo kako bilo, s obzirom na trenutnu situaciju u ovom gradu, i izvor grijanja, pred Zeničanima je da se nadaju blagoj zimi, jer će u protivnom proživljavati prošlogodišnji horor u režiji JP. Grijanje Zenica.

(Faktor.ba)