Pozorište mladih Tuzle: Produžen rok za upis u Dramski studio za djecu, mlade i odrasle 2021.

Pozorište mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ već sedamnaest (17) godina kontinuirano realizuje specifičan oblik edukacije i odgoja djece i mladih kroz projekat „Dramski studio za djecu, mlade i odrasle“.

Kako ističe predsjednik Pozorišta mladih Tuzle, mr. Adnan Mujkić, riječ je o specifičnom, autorskom pristupu odgoju djece i mladih, te informisanju i edukaciji odraslih pri čemu se, kroz primjenu dramske pedagogije, u Tuzli gradi „mjesto sigurnog odrastanja“.

Takvim modelom se djeca i mladi stavljaju u razne okolnosti obrađujući stvarne i moguće situacije, istražuju kako bi reagovali, kako bi postupali, zašto imaju takve stavove, da li su oni ispravni ili ne, koja su prava, obaveze, šta su predrasude i stereotipi u ponašanju, šta je mišljenje, šta su stavovi? Polaznici se uče “staviti sebe u kožu druge osobe” one koja je nadređena, ali i one koja je podređena i čija su prava oštećena, kod djece i mladih se javljaju novi načini razmišljanja, pojašnjava Mujkić, te dodaje kako se razvija fleksibilnost, mišljenje, uče se emotivnom otvaranju, prihvatanju, fleksibilnosti, komunikaciji, timskom radu, povjerenju…

Po navedenom modelu, do sada je u Tuzli edukovano oko 8550 polaznika koji su obradili aktuelne probleme u zajednici, te o tome kreirali 90 različitih pozorišnih predstava. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva i rezultata u primjeni ovog modela, osnovana je Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla, naglašava Mujkić.

Ove godine, zbog higijensko-epidemioloških mjera u prevenciji širenja COVID 19, upis koji je trebao biti realizovan u martu 2021. godine produžen je za period od 18.4 – 2.5.2021. godine. U navedenom periodu moguće je izvršiti prijavu i upis uzrasta od 6 do 25 godina, pozivom na broj telefona: 061 365 600.
Dramske radionice u početnoj fazi počinju od 8/9.5.2021. godine uz uvažavanje svih propisanih mjera.


Duška REBIĆ