Mirza Pinjić poezijom stigao do Škotske

Dugogodišnji član Pozorišta mladih i tuzlanski glumac, Mirza Pinjić svojom pezijom otvara svjetska vrata.

Mirzine pjesme su u saradnji sa Anelom Huremović–Bošnjaković prevedene na engleski jezik, te će biti objavljene u Dreich magazinu iz Škotske čiji naredni broj izlazi u avgustu. Na ovaj način, Mirza kao mladi autor svijetu poezije predstavlja grad Tuzlu i BiH.


Mirza Pinjić je završio glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. U Pozorištu mladih Tuzla trenutno obavlja stručno osposobljavanje u ulozi pripravnika na poslovima glumca, lidera u Dramskom studiju za djecu, mlade i odrasle, te reditelja predstava za djecu i mlade. Igrao je u različitim predstavama u produkciji Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, Teatru kabare Tuzla, Narodnom pozorištu Tuzla i Pozorištu mladih Tuzla. Pored toga, ovaj mladi svestrani umjetnik bavi se i pisanjem poezije i kratkih priča, a njegova poezija je objavljena u nekoliko zbirki u BiH i inozemstvu.


Dobitnik je priznanja za doprinos širenja poezije na društvenim mrežama “MILI DUELI, JAJCE 2019” . Od marta 2021. godine njegova poezija se može čitati na službenoj stranici pisca Miljenjka Jergovića u rubrici „Ajfelov most“ na LINKU.

Duška REBIĆ