Potvrđena optužnica Tužilaštva TK protiv Hajrudina Aljića zbog nezakonitog zapošljavanja

Općinski sud u Živinicama potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Hajrudina Aljića (47), s područja Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao direktor Centra za socijalni rad Živinice počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Aljić u periodu od aprila do avgusta 2017. godine, obavljajući funkciju direktora Centra, postupao suprotno općim aktima Ustanove i zakonu.Naime, u namjeri da jednoj ženskoj osobi pribavi korist, kako bi je zaposlio na radno mjesto socijalnog radnika, suprotno interesima službe, općim aktima i zakonu, u kontinuitetu je poduzimao niz aktivnosti u cilju njenog zapošljavanja na ovo radno mjesto.

Ne poštujući propisane procedure, ovu osobu je prvo primio u Centar kako bi obavila volonterski staž za socijalnog radnika, da bi ubrzo sa istom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto na kojem nije bila potrebna visoka stručna sprema, te je aktivnostima poduzetim u narednom periodu istu zaposlio na neodređeno vrijeme kao socijalnog radnika i tako zloupotrijebio svoja ovlaštenja.

(TIP.ba)