Potvrđena optužnica protiv tri bivša direktora zavoda “Pazarić”

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”.

Optužnica je potvrđena protiv Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića zbog krivičnih djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

“Navedeni se terete da su od 2009. do 2019. godine dok su vršili direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda, tačnije, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika Zavoda”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Podsjetimo, još 2019. godine Sabina Ćudić (Naša stranka), poslanica u Predstavničkom domu Federacije BiH, predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ćudićeva je objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provodila su veći dio dana i čitavu noć. Prezentovan je i video-materijal koji potvrđuje navode Ćudićeve o vezivanju djece u Zavodu.

Ona je na sjednici Predstavničkog doma FBiH 30. aprila ove godine kazala da je zatražila od Tužilaštva Kantona Sarajevo informaciju o istrazi u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu Pazarić te je pročitala dopis Tužilaštva.