Čerkez: Nove smjernice za vakcinaciju i Covid pasoši za građane BiH

Najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH pokazao je izuzetno visok nivo organiziranosti u borbi sa koronavirusom, istakao je danas Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH prilikom posjete Tuzli. Čerkez se nakon sastanka u Gradskoj upravi Tuzla osvrnuo i na nove smjernice kada je u pitanju vakcinacija stanovništva.

Najnovije je da osobe koje su preboljele Covid će primati samo jednu dozu vakcine isto kao u evropskim zemljama. Ministarstvo civilnih poslova ulaže napore da uskoro i Covid pasoši za našu zemlju budu gotovi koje će biti iste kao u evropskim zemljama i nadamo da se da će to brzo biti jer je važno za putovanja našeg stanovništva, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik  ministra za javno zdravlje FBiH.

Jedan od razloga posjete Tuzli je bio i razgovor o predstojećem ljetnom periodu, dolasku dijaspore i otvaranju kupališta Panonika koje je i prošle godine okupilo veliki broj ljudi. Sve manifestacije koje u Tuzli budu organizovane, gradska vlast će podržati ukoliko se realiziraju na otvorenom, a kako bi njihova implementacija bila što jednostavnija, Gradska uprava Tuzla ranije je ugostiteljskim objektima besplatno dala parcele za formiranje ljetnih bašti.

Ako se mora dogoditi na zatvorenom onda uz najstrožje mjere. To je jedan od razloga što smo mi dali bašte besplatne, to je naša poruka, da se programi organizuju u baštama, ako je u zatvorenom onda moraju biti rigorozne mjere, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Poboljšanju epidemiološke situacije znatno doprinosi i činjenica da je veliki broj građana već prebolovao Covid, a dosta ih je i vakcinisano. Proces vakcinacije se vrši kontinuirano u skladu sa prilivom vakcina. Do sada je u Tuzlanski kanton stiglo oko 24 000 vakcina različitih proizvođača, a u narednim danima se očekuje dopremanje oko 6000 doza vakcina Astrazeneka i oko 2000 doza Pfizer vakcina. Čerkez je posebno podcrtao važnost primanja vakcine bez bojazni od neželjenih reakcija.

Naravno kako i svaki lijek i vakcina je takva vi možete imati neke manje nus pojave. U BiH su do sada zabilježena 4 slučaja teže reakcije na vakcinu, ali svi su uspješno riješeni, nije bilo smrtnih ishoda i svaka vakcina je sigurna za primjenu, dodao je Čerkez.

Predstojeći period ne treba koristiti za opuštanje, već za poštivanje svih mjera koje su na snazi, poručeno je na sastanku. Epidemiološka situacija trenutno je izuzetno povoljna na prostoru cijele Federacije BiH, a nadležni pripremaju zdravstveni sistem za septembar i moguću pojavu novog vala koronavirusa.