Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Grada Tuzle po projektu „Siguran start“

U Narodnom pozorištu Tuzla jučer su potpisani ugovori korisnika sredstava koji provodi Gradska uprava Tuzle, po projektu „Siguran start“ obezbjeđujući finansijska sredstava početnicima u biznisu.
Ugovore je potpislo 179 obrta i privrednih društava, a za te namjene iz Budžeta Grada Tuzle je izdvojeno ukupno 220 hiljada KM. Sredstva će biti iskorištena za firme i sufinansirana kroz četiri pomoći.
Prema riječima Zijada Lugavića , pomočnika gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu GradaTuzla, to su sufinansiranja na plate, sufinansiranje do 50 posto zakupa poslovnog prostora, do 50 posto za nabavku opreme nekih usluga računovodstvenih i marketinških usluga, istakao je Lugavić.
Kako je izjavio gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, na području Tuzle djeluje 9 hiljada 720 malih i srednjih preduzeća, a ovakav vid pomoći svakako pomaže obrtima da nakon pokretanja nastave svoje poslovanje .Korisnik može to iskoristiti za neku drugu vrstu poticaja, ako će zaposliti neku ranjivu kategoriju ili osobu sa invaliditetom i tu dajemo različite poticaje ili ako se radi o deficitarnom zanatu, to jeste dajemo širok spektar poticaja . Svaki vid pomoći doprinosi rastu privrednih subjekata na području Grada Tuzle i na ovakav način se stvara poslovni ambijent koji podiže razvoj poduzetništva i privrede u cjelini Grada Tuzle, naglasio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Među korisnicima bio je i Samir Aljukić, vlasnik autoškole koji već drugu godinu korisnik ovih sredstava , te ističe dobro nam svima dođu u ovim vremenima .Takođe među korisnicima je i Vahida Djedović, psihoterapeutkinja koja smatra da u biznisu ova sredstva znače mnogo bilo koji vid podrške, a posebno dobro dođu novačna sredstva.
Pravo na „Siguran start“ finansira Grad Tuzla , stalno pomaže nova poslovanja firmama da prebrode probleme u početku svog rada.Tako nam je krenula ideja i to već radimo dvije godine zaredom, dajemo širok spektar poticaja , pa se Tuzla smatra na vrhu po malim i srednjim preduzećima, ističu iz Gradske uprave Grada Tuzle.
Piše: Duška REBIĆ