Potpisan memorandum o razumijevanju između Općine Gračanica i GIZ-a

U kabinetu Općinskog načelnika potpisan je memorandum o razumijevanju između Općine Gračanica, koju predstavlja načelnik, Nusret Helić i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH , kojeg predstavlja gospođa Karin Hoerhan.

Riječ je o zajedničkom programu  Evropske  Unije i Njemačke Vlade  za  podršku lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini – EU Prolocal.

Općina i GIZ ovime, u svom zajedničkom interesu i na način i prema uvjetima određenim u Memorandumu, uspostavljaju odnos tehničke saradnje  u  svrhu  davanja  podrške  aktivnostima  jedinica  za  ekonomski  razvoj Općinu.

Saradnja će se razvijati u svrhu stvaranja pozitivnijeg poslovnog okruženja koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (MSP-ova).

Raspon usluga koji nudi EU ProLocal sastoji se od tehničke podrške, tj. obuke i savjetodavnih mjera te u manjoj mjeri dostave materijala i opreme prema potrebi i u skladu s mogućnostima i ovlaštenjem EU Prolocal programa čije je sjedište u Sarajevu.

Programom je predviđena i dodjela bespovratnih sredstava za realizaciju odabranih mjera,  a  prema  kriterijima  i  pravilima  koja  će  biti  objavljena  javnim  pozivom  za dodjelu bespovratnih sredstava.

Izvor: BKC Gračanica