Posjeta direktora TIKA-e Općini Gradačac

Jučer je Općinu Gradačac posjetio Omer Faruk Alimci, direktor Predstavništva za Bosnu i Hercegovinu Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i tom prilikom susreo se s Općinskim načelnikom mr. sci Edisom Dervišagićem i njegovim saradnicima.

 

Općina Gradačac zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom ( TIKA ) i privrednicima iz Gradačca realizuje projekat „Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni“. Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima TIKA- e s posebnim naglaskom na privredne i infrastrukturne projekte koji su implementirani u Gradačcu.

Nakon sastanka delegacija je posjetila firmu „ TMD AGS „ d.o.o. Gradačac. U ovoj firmi  zaposleni su mladi koji su u proteklom periodu završili  obuku ( prekvalifikaciju ) za kompleksnije poslove u BUTGEM trening centru u Bursi ( Turska ).

Nakon posjete firmi delegacija je obišla završne radove u budućem Trening centru ( 600m/2 ), koji se nalazi u Starom srednjoškolskom centru.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je istakao da će budući Trening centar pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje i nadamo se da će Trening centar poprimiti regionalni karakter. Krajem aprila se očekuje otvaranje ovog centra. Određena oprema je već stigla a u toku je dopremanje još jednog kontigenta opreme iz Turske. Nadamo se da ćemo ovu uspješnu saradnju nastaviti i u narednom periodu i još jedanput se zahvaljujemo prijateljima iz Turske na velikoj podršci koju su nam pružili u realizaciji dosadašnjih projekata.

Direktor predstavništva za Bosnu i Hercegovinu Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) Omer Faruk Alimci istakao da je TIKA u BiH prisutna više od 20 godina i do sada su uspješno realizirali na stotine projekata u oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, kulture itd. Danas smo ovdje u Gradačcu i razgovarali smo o projektima koji su se realizovali na području općine Gradačac a to su izgradnja Gradskog trga i Trening centar. Cilj ovog projekta je rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama, čime se rješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti. Ovom prilikom želim zahvaliti Općini Gradačac na podršci ovom projektu i na zaista izvanrednoj saradnji koju smo do sada imali.