Porast broja zaposlenih doveo do porasta naplate poreza u TK

Kantonalni porezni ured Tuzla iz godine u godinu bilježi rast javnih prihoda. Tako je i u prošloj godini zabilježen rast naplate direktnih poreza i doprinosa od 10 %  u odnosu na 2016. godinu, a izraženo u novcu riječ je o ukupno 792 miliona KM naplaćenih poreza.

„Naplata doprinosa je negdje oko 567 miliona i rast naplate doprinosa je zabilježen za oko 7,9 %. U okviru tri osnovna doprinosa najveći je rast naplate kod doprinosa za PIO, a najmanji kod doprinosa za nezaposlenost“, kazao je Fikret Hasanović, rukovodilac Kantonalnog poreznog ureda Tuzla.

Ovom porastu naplate doprinjela je uplata doprinosa za radnike koji odlaze u penziju, a nije im bio uvezan radni staž, ali prvenstveno je taj porest odraz povećanja zaposlenosti u Tuzlanskom kantonu. U okviru direktnih poreza najveći rast naplate zabilježen je u okviru poreza na dobit od 67 %. Kod naplate poreza na dohodak također je zabilježila rast, kao i naplata poreza građana na imovinu.

„Mi konstatujemo da je rast naplate rezultat kontinuiranog dugogodišnjeg ozbiljnog rada Porezne uprave, a ako gledamo posljednju godinu i rezultat je djelom oživljavanja privrednih aktivnosti“, tvrdi Hasanović.

Radeći na terenu inspektori Porezne uprave Tuzla tokom kontrola prikupili su dodatnih 8,2 miliona, što je porez na obaveze koje porezni obveznici nisu sami prijavili Upravi u toku svog rada. Tako je izdato 564 prekršajna naloga ukupne vrijednosti od oko 1,2 miliona KM izdatih kazni.

„Rezultat naplate su i naše aktivnosti u postupku prinudne naplate. Mi smo u okviru 792 naplaćena miliona prisilnim putem naplatili preko 23 miliona KM što u ovom periodu kada znamo da imamo poreznih obveznika neurednih do onih koji su stvarno zapali u poteškoće je bilo stvarno teško naplatiti“, kazao je Hasanović.

Hasanović navodi i jedan od čestih slučajeva koje zatiču na terenu, a to je zatvaranje firmi, koje nisu istovremeno i pravno formalno prestale sa radom, pa se i dalje vode kao porezni obveznici.

„Kada prestanu sa poslovanjem ne postupe u skladu sa Zakonom, ne obrate se sudu da donese sud rješenje o prestanku pravnog subjekta, nego misle evo ja ne radim i to je gotovo. To pravno lice je aktivno sve dok se ne izbriše iz sudskog registra i Porezna uprava može poduzimati mjere prema takvim poreznim obveznicima sve dok se oni ne izbrišu iz sudskog registra“, tvrdi Hasanović.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno oko 23.000 poreznih obveznika, a u ovom trenutku u tuzlanskoj poslovnici Porezne uprave u radu je 21.000 predmeta prisilne naplate koji se odnose na oko 13.000 poreznih obveznika, uključujući pravna i fizička lica, ali i same građane koji obavljaju samostalnu ili dodatnu djelatnost. Zakon o platnom prometu i uredba o plaćanju gotovinom doprinijeli su discipliniranju poreskih obveznika kada je u pitanju plaćanje poreza, no i pored toga u TK trenutno je blokirano oko 3300 računa.

(RTVSlon)