Položeno cvijeće na grob Ismeta i Marije Mujezinovića na Trnovcu u Tuzli

U Aleji Partizanskog groblja na Trnovcu, gdje su sahranjeni zaslužni građani grada Tuzle sahranjen je i Ismet Mujezinović , svjetski slikar i revolucionar. Grad Tuzla je u svijetu prepoznatljiv po velikom svjetskom slikaru Ismet Mujezinoviću koji je umro 7.januara 1984.godine i sahranjen uz velike počasti 10.januara 1984.godine u Aleji na Trnovcu iz koje se branio grad u Drugom svjetskom ratu od neprijatelja.
Tako i centru grada Tuzle bista Ismeta Mujezinovića uz Mešu Selimovića je stalno podsjećanje na ulicu kojom je prolazio Ismet Mujezinović  prema Narodnom pozorištu Tuzla, na čašicu razgovora sa svojim prijateljima.I ove godine zaposlenici Centra za kulturu Tuzla su odali počast i položili cvijeće  na grob Ismeta Mujezinovića i njegove supruge Marije uz podsjećanje na velikog slikara , čija se djela  nalaze u Međunarodnoj galeriji portreta i proglašeni su nacionalnim spomenicima i velika su vrijednost za cijeli grad.
Iako je Ismet Mujezinović rođen u Tuzli 2.decembra 1907.godine, Akedemiju je završio u Zagrebu u klasi prof. Kljakovića, diplomirao je 1929 godine, a poststudij nastavio u Beču, Parizu i Milanu, studij slikarstva  na Sorboni .Nakon dobijanja francuske stipendije boravi u Parizu 1931 i 1932., a uz studij slikarstva na Sorboni prisustvuje i predavanjima iz historije umjetnosti. Po povratku iz inostranstva, živi u Zagrebu , Sarajevu i Tuzli.
Početkom Drugog svjetskog rat priključuje se partizanskom pokretu i daje nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi. Izradio je dekoraciju za I zasjednja AVNOJ-a u Bihaću 1942.godine kao i mnogobrojne grafike kopje su štampane u peridu između 1941 i 1945.godine.
Ismet Mujezinović je bio redovni član Akademije nauka i umjetnosti .Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i odlikovanja , između kojih su i : Orden bratstva –jedinstva , nagrada za slikarstvo Narodne Republike  Hercegovine, Nagrada za crtež Savezne vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije.Osvaja i nagrade za djela koja je radio u toku NOB-a , za sliku „Prelaz preko Neretve , Nagradu ZAVNOBIH-a , Dvadesetsedmojulska nagrada Savezne republike Bosne i Hercegovine , nagrada 4 jul SUBNOR-a Jugoslavije , Počasni doktor Univerziteta u Tuzli i mnoge druge.
Njegov Atelje u njegovoj kući je ostavio za sva vremena svima građanima Grada Tuzle, za podsjećnje na njega uz njegovu bistu u dvorištu kuće, ali i sjećanje na velikog slikara , da stoji naslonjen na ogradi u vrijeme predaha od crtanja kada je posmatrao prolznike njegovim sokakom.
  Duška REBIĆ