Početkom augusta konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole TK

Uprkos iskazanom tehnološkom višku u obrazovanju sa kojim se i ove godine susreće Tuzlanski kanton, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta raspisat će konkurs za prijem nastavnika u osnovne i srednje škole. Konkurs će kao i prethodnih godina biti objavljen početkom augusta.

”Biće sigurno konkursi za osnovne i za srednje škole, i na tome se trenutno radi. Sad se iz ovih potreba moraju eleminisati sve pozicije na koje je 216 zaposlenika (tehnološki višak) zbrinuto i mi očekujemo da ćemo ovaj posao završiti i isprovjeravati, te da će konkurs biti objavljen najvjerovatnije kao i prošle godine početkom augusta”, kazala je Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Sudeći po najavama iz resornog ministarstva sa početkom nove školske godine svi nastavnici će biti na svojim radnim mjestima, a sve procedure ispoštovane do kraja.

”Sada je u suštini najviše do raspisivanja tog konkursa i do toga da škole završe proceduru prijema zaposlenika. Direktori ali i sva lica koja konkurišu, moramo ozbiljno shvatiti tu proceduru, jer mi smo svi ovdje zbog učenika”, kazala je Jahić.

Nova školska godina u 89 osnovnih i 33 srednje škole na području Tuzlanskog kantona počet će prvog radnog dana u septembru. Nastava u prvom polugodištu trajat će do 31. decembra kada će učenici osnovnih i srednjih škola otići na četvorosedmični zimski raspust.

Inače, konkurs za prijem uposlenika u ustanove obrazovanja prošle godine bio je raspisan 1. augusta a na raspolaganju je bilo preko 1.000 radnih pozicija. Ako su bude pratila prošlogodišnja dinamika, onda je pred nastavnicima još nekoliko dana za pripremu papirologije.

(RTV Slon)