Početkom aprila “narandžasti vikend” i u prigradskim mjesnim zajednicama Tuzle

Novi način prikupljanja i odvoza kabastog otpada, odnosno “narandžasti vikend”, na području Tuzle počeo je krajem januara, čime se građanima koji koriste usluge Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” omogućava besplatno odlaganje kabastog otpada. Do sada je ova aktivnost realizovana dva puta u gradskim mjesnim zajednicama, a za građane Tuzle koji žive u drugoj zoni, tačnije u prigradskim mjesnim zajednicama ova aktivnost počinje od 4. do 10. aprila.

Vama je poznato da naše preduzeće realizuje jedan značajan projekta prekogranične saradnje između BiH i Srbije, tj Tuzle i grada Užice. Riječ je o prikupljanju kabastog otpada na izvorištu. Kad su rubne mjesne zajednice planirano je 4 puta godišnje odnosno spram vremenskih uslova, gdje sljedeći mjesec planiramo obići te rubne mjesne zajednice. Mi smo već u ranijem periodu zajedno sa centrom za ekologiju obavijestili građane” , kazao je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” Tuzla.

Analizom dosadašnja dva realizovana “narandžasta vikenda” iz Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” ističu kako su primijetili više građevinskog nego kabastog otpada, te iz tog razloga apeluju na građane da u kontejnere odlažu isključivo kabasti otpad, te da vrše sortiranje otpada.

Prvi mjesec dana je bilo nekih 70 posto krupnog kabastog otpada, 30 posto je bilo ostalog, međutim drugi mjesec kad smo izvršili monitoring nažalost bilo je obrnuto, znači nekih 70 posto je bilo sasvim drugog otpada koji ne treba da završi u tim posudama”, navodi Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” Tuzla

Aktivnost prikupljanja i odvoza kabastog otpada realizovat će se 12 puta godišnje i ovaj projekat prvi je u Bosni i Hercegovini, a na čak 20 lokacija u Tuzli, građani imaju priliku odlagati kabasti otpad na propisan način kako bi se projekat nastavio odvijati u dobrom pravcu. Iz ovog preduzeća, mole građane na strpljenje i pridržavanje termina kako se ne bi stvarali dodatni troškovi.