Počeo vašer u Gračanici

Nakon dvije godine pauze koje su uzrokovane zbog pandemije Covid-19, višestoljetna tradicija se vratila u Gračanicu.

Gračanički vašar ili vašer nagovijesti nam zimu, a prethodnih godina su neposredno pred vašer padale i prve snježne pahulje, dok je ove godine situacija bila drugačija. Nekoliko dana pred početak gračaničkog vašera zabilježene su visoke temperature u Bosni i Hercegovini koje su prelazile 22 stepena.

Tradicija koja je tu godinama i stoljećima, većini stanovnika veoma je draga, a najviše radosti je u srcima male raje koja jedva čeka da se “provoza” na komedijama poput Balerine, Lude daske, autića, ringišpila i čekića.

Oni malo stariji željno iščekuju da malo prošetaju kroz prodajni dio vašera, da vide šta se to danas u ovom vremenu najviše nudi. Proizvodi se nisu mnogo mijenjali, manje više sve je na svom istom starom mjestu.

Na štandovima možete pronaći odjeću, obuću, razne rukotvorine, igračke, šećernu vunu i još mnogo toga.

Historija vašera

Gračanički istraživači Rusmir Djedović i Edin Šaković tvrde kako je vašar u Gračanici, najstariji u Bosni i Hercegovini.

 – Pisani dokumenti govore da se još s početka osmanske vlasti, 1604. godine, u Gračanici pominje plaćanje tržne takse od vašara u skladu sa carskom zapovijedi. Govorilo se da su u prvo vrijeme u Gračanici bila dva vašara godišnje, jedan u aprilu, drugi u novembru. Održao se ovaj, 8. novembra, u vrijeme kada se pozavršavaju poslovi u poljoprivredi, pa ljudi dođu da se opušteno provesele, kako mogu i znaju – kaže Djedović.

Šaković dodaje da vašar posuđena riječ mađarskog jezika.

– Doslovno znači sajam, tržnica, prodaja, rasprodaja. U Gračanici se vašar u lokalističko smislu zove i vašer, ali sve je to manje-više nebitno naspram onoga šta vašar donese ljudima i da ga nema, nedostajao bi, kao viševjekovna tradicija, pa i atrakcija – ističe Šaković.