Počeli 17. Dani Mladih Tuzle

Ove godine Udruženje “Mladi Tuzle” i Pozorište mladih Tuzle obilježava vrijednih 17 godina rada i uspješnog djelovanja te je shodno tome pripremljen bogat program i sadržaj za publiku. Kako ističu iz ogranizacije, publiku svih generacija očekuje raznovrsni sadržaj, a program obilježavanja godišnjice je podijeljen na izvedbeni dio, edukativni program kao i na obrazovno odgojni dio.

“Izvedbeni dio, to su pozorišne predstave koje će se igrati petkom i subotom. Očekuju nas predstave “Dječak i djevojčica”, “Druže, moja žena si ti”, “Na našem putu” i “Život u magli”. Što se tiče edukativnih programa mi ćemo u nedjelju 07.03. organizovati promociju priručnika za voditelje dramskih sekcija za osnovne i srednje škole TK i nevladin sektor koji se zove “Školsko pozorište Grada Tuzle”. Imat ćemo i stručno usavršavanje i team building za lidere i saradnike koji dočekuju spremno novu grupu polaznika dramskog studija.” – istakla je Amila Beširović, predsjednica Udruženja “Mladi Tuzle”.

Glavni segment obrazovno odgojnog dijela programa 17. Dana Mladih Tuzle je zvanična promocija upisa učenika u martovskom predroku u Srednju “Savremeno-umjetničku školu” Tuzla.

“Mi smo ponosni da smo sa svojih 17 godina nakon Udruženja Mladi Tuzle i nakon osnivanja Pozorišta mladih Tuzle, Baletnog, Muzičkog, Pjevačkog i Dramskog studija zapravo mi iznjedrili i na tržište ponudili i osnovali nešto novo, a u pitanju je Savremeno umjetnička škola. Riječ je o školi koja će koristiti dramu kao glavnu i osnovnu metodu u obrazovanju, a sa druge strane učenicima ponuditi inovativni pristup u obrazovanju.” –dodao je Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

“Upis u predroku je zapravo od 03. do 17. marta, dakle 14 dana, a u okviru godišnjice 17. Dana mladih Tuzle, 20. i 21. marta, dakle u subotu i nedjelju mi organizujemo prijemni ispit” nastavio je Adnan Mujkić.

Kroz godine postojanja velika podrška Udruženju “Mladi Tuzle” i Pozorištu mladih Tuzle bilo je i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, koji i ove godine nesebično daje svoju podršku.

“Ministarstvo je prepoznalo rad ovog Udruženja Pozorišta mladih Tuzle, to je dugogodišnji, stručan i istrajan rad. Njihovi projekti se protežu kroz dvije resorne oblasti, a to su mladi i kultura, i ministarstvo u obje resorne oblasti prepoznaje rad ovog Udruženja i konstatno podržava” istakla je Selma Bešić Čerkezović, stručni savjetnik pri Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK.

Prošlogodišnji program bio je prekinut zbog situacija i mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje korona virusa, a iz organizacije se nadaju kako ove godine neće doći do toga

17. Dani Mladih Tuzle ove godine se obilježavaju pod sloganom “Opet, ponovo, zajedno” osvrćući se na prošlogodišnje iskustvo, a uz podršku Grada Tuzla, Centra za kulturu Tuzla i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK.