Poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u užem gradskom jezgru Živinica

Počela je realizacija Projekta ”Poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u užem gradskom jezgru Živinica”.

Naime, ovih dana zamijenjeno je prvih 30 LED sijalica od ukupno 360 koje trebaju biti zamijenjene u prvom dijelu ovog projekta. Vrijednost Projekta je oko 260.000,00 KM kojeg zajednički finansiraju Općina Živinice i UNDP.

Dio sredstva za implementaciju ovog Projekta su odobrena na javnom pozivu kojeg je raspisao UNDP za JLS koje su partneri na LIR Projektu, gdje je aplikacija Općine Živinice odobrena, a drugi dio obezbjeđen je iz Budžeta Općine Živinice.

”Sa zadovoljstvom mogu kazati da je projekat koji smo nekih deset mjeseci pokušavali realizovati, konačno i uspjeli. Krenula je realizacija projekta zamjene sijalica cijelog grada i užeg dijela grada zone ‘Riba’ koja će biti u potpunosti zamijenjena. Dakle, to je projekat gdje ćemo imati uštedu u energiji preko 50%, a kvalitet svjetlosti se povećava za tri do četiri puta. Tako da, Živinice polako ulaze u jednu evropsku zonu kvaliteta usluga, a najbitnije da smo krenuli ovakvim projektima koje je UNDP promovisao na početku pravljenja strategije razvoja. Ovaj projekat je i urađen iz strategije razvoja, i to je ono što je jako bitno i jako važna poruka kada govorimo o savremenom gradu Živinice. Prošle godine smo imali mogućnost da smo morali pola uraditi sa LED rasvjetom, pola sa standardnom. Međutim, ove godine ćemo pokušati ispraviti taj dio i ići samo sa LED rasvjetom. Naravno, aplicirat ćemo na više nivoe vlasti, aplicirat ćemo sa UNDP-om, sa određenim fondovima koji mogu podržati ovakav jedan način rada uštede energije, bolje svjetlosti. To nam je i obaveza, jer Bosna i Hercegovina je potpisnica povelje o energetskoj efikasnosti, moramo smanjiti trošenje energije i preći na na jedan kvalitetniji način korištenja energije”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamnejaković.

(Nezavisni.ba)