Plenković: Hrvatska ima dovoljno vakcina da vakciniše cijelu Hrvatsku i BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Hrvatska ima dovoljno vakcina da vakciniše cijelu Hrvatsku i BiH, i to s obje doze.

“Mi ćemo ove godine dobiti jedno osam milijuna cjepiva, imamo toga dovoljno da cijepimo cijelu Hrvatsku i BiH, i to s po dvije doze”, kazao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Dodao je kako će Hrvatska sa zadovoljstvom donirati vakcine svojim susjedima.

“Mi za 150 godina nećemo potrošiti cjepivo koje smo naručili. Mi ćemo morati donirati cjepivo svojim susjedima, i to ćemo učiniti sa zadovoljstvom. Oni se svi mogu besplatno cijepiti i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno 6 milijuna doza”, naglasio je hrvatski premijer.

Na pitanje kako podstaći ljude na vakcinisanje, Plenković je naglasio razliku između uvođenja obavezne vakcinacije i pametnog korištenja Covid potvrda koje imaju opcije preboljenja, vakcinacije i negativnog testa. Upozorio je kako gotovo 95 odsto novih slučajeva COVID-19 koji su u Hrvatskoj primljeni na bolničko liječenje nije vakcinisano te kako je to pokazatelj učinka vakcina. Dodao je kako je država u proteklih mjesec i po dana omogućila vakcinaciju za sve građane bez obzira na dogovor termina ili na zdravstveno osiguranje građana.

“Imamo alate da se zaštitimo, ali se ne štitimo. Ne vidim stvarni razlog da se povjerenje poklanja nekim informacijskim silosima, društvenim mrežama, koji su nepouzdani i neorganizirani, netočni i dezinformiraju ljude, a ne slušamo ove koji su kvalificirani, školovani i imaju dužnosti koje zahtijevaju da govore istinu”, poručio je Plenković.