Planovi projekata javno-privatnog partnerstva u TK u vrijednosti oko 32 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila srednjoročne planove potencijalnih projekata javno – privatnog partnerstva koje su dostavili Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo zdravstva.

Prema ovim planovima, u periodu 2018. – 2020. godina Ministarstvo obrazovanja i nauke je planiralo tri projekta od kojih je za projekt unapređenja prostornih kapaciteta Kampusa Univerziteta u Tuzli već urađeno idejno rješenje, dok se Izgradnja školskih objekta JU Osnovna muzička škola Tuzla i JU Srednja muzička škola “Čestimir Mirko Dušek“ u Tuzli, te Izgradnja škola i fiskulturnih sala na području Tuzlanskog kantona nalaze samo u fazi ideje.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, procjenjuje se da je vrijednost ovih projekata oko 32 miliona KM.

Kada je u pitanju srednjoročni plan Ministarstva zdravstva, ovim dokumentom se za JZU Univerzitetski Klinički centar predviđaju tri projekta: Urgentni centar i višespratna garaža, za što postoji adekvatno idejno rješenje, te Centar i dijalizu i Centar za radiohirurgiju, koji se nalaze samo u formi ideje. Procijenjena vrijednost sva tri ova projekta je 23 miliona KM.

Vlada je prihvatila i Izvještaj o odobrenim kreditnim sredstvima iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

Kako se u Izvještaju navodi, banka je do sada odobrila ukupno 17.336.00,00 KM kreditnih sredstava od čega je klijentima plasirano 13.819.000,00 KM. Odnosno, od 50 odobrenih kredita, plasiran je ukupno 41 kredit, dok za odobrenih 5 kredita banka još čeka da se steknu uslovi za namjenski utrošak sredstava.

Ukupan iznos ovih kredita iznosi 2.106.000,00 KM, a glavni razlozi nerealizovanja navode se očekivanje povoljnijih uslova na tržištu i unutrašnjoj organizaciji, kao i trenutno neočitovanje klijenta o daljem preuzimanju kredita. Ukupno 4 klijenta su odustala od kredita u ukupnom iznosu od 1.410.000,00 KM zbog “ličnih razloga“, kako je navedeno u Izvještaju banke.

-Na osnovu navedenog, može se zaključiti da stopa realizovanih kredita u posmatranom periodu iznosi 55,06 posto u odnosu na 25,1 milion KM predviđenih Ugovorom. Stopa odobrenih kredita u skladu sa ovim izvještajem je 69 posto, a uzevši u obzir i posljednje Mišljenje Vlade TK od 26. juna 2018. godine stopa odobrenih kredita je 79,8 posto odnosno 20.026.000,00 KM – navodi se u saopćenju Vlade TK.

Vlada je danas, između ostalog, dala saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava sa potrošačke jedinice Manifestacije kulture od interesa za Tuzlanski kanton. Shodno ovoj odluci, Vlada će podržati ukupno 50 kulturnih manifestacija od interesa za TK, za što je izdvojeno ukupno 100.000,00 KM.

Također, danas je privremeno imenovan Upravni odbor Javne ustanove Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla, saopćeno je.

(fejm.ba)